Atklāta kampaņa "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SPKC

Latvijā katru gadu ap 200 cilvēki saslimst ar papilomas vīrusa (CPV) izraisītu ne-dzemdes kakla vēzi, šodien kampaņas "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!" atklāšanā informēja Latvijas Onkologu asociācijas valdes loceklis Guntis Ancāns.

Ancāns izcēla, ka saslimstība ar CPV izraisītiem ne-dzemdes kakla vēža veidiem ievērojami palielinās, un slimošana ar šiem vēža veidiem rada ievērojamu finanšu slogu veselības aprūpes sistēmai.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska skaidroja, ka vīriešiem esot grūtāk pārslimot vīrusu un pēc slimošanas ir grūtāk ķermenim veidot antivielas.

Kampaņas iniciatori mudināja vakcinēties, kas esot vienīgais efektīvais veids, kā izvairīties no CPV ierosinātiem vēža veidiem.

Zavadska stāstīja, ka vakcīnu pret vīrusu var saņemt cilvēki līdz 55 gadu vecumam. Gan meitenes vecumā no 12 līdz 17 gadiem, gan zēni no 12 līdz 14 gadu vecumam var vakcinēties pret CPV vīrusu bez maksas.

Zavadska informēja, ka 2021.gadā vakcinācijas kursu pret šo vīrusu sāka 50,9% meiteņu un 62,5% zēnu.

Vakcīna ir ārkārtīgi droša, pauda ģimenes ārste Zane Berga, izņemot nelielus, īslaicīgus simptomus uzreiz pēc potēšanās - drudzi, sāpju sajūtu un pampumu potēšanas vietā.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) piebilda, ka, veicot šo vakcināciju, ir iespējams novērst saslimšanu ar ļoti izplatītām vēža formām.

Vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa atgādināja, ka bērniem no 14 gadu vecuma pašiem ir iespēja bez vecāku atļaujas doties uz konsultāciju un saņemt nepieciešamo vakcīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu