Satversmes tiesa vērtēs bērnudārzu pedagogu atalgojuma apmēru atbilstību Satversmei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Satversmes tiesa (ST) piektdien, 12. augustā, ierosināja lietu, kurā vērtēs pirmskolas izglītības iestādēs strādājošo pedagogu atalgojuma apmēra atbilstību Satversmei, informē tiesa.

Jau vēstīts, ka 38 Saeimas deputāti vērsušies ST, aicinot vērtēt, vai valsts pamatlikumam atbilst esošais regulējums attiecībā uz bērnudārzu pedagogu atalgojumu, kas, rēķinot uz vienu darba stundu, ir par piektdaļu mazāks nekā citās izglītības iestādēs strādājošiem pedagogiem.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka pieteikums iesniegts pēc ZZS un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) rosinājuma.

ZZS atzīmē, ka vairāku gadu garumā ir atšķirības pirmsskolas un pārējo vispārējās izglītības iestāžu pedagogu atalgojumā. Bērnudārzu pedagogiem noteikts ievērojami mazāks zemākais atalgojums par vienu darba stundu nekā pārējo izglītības iestāžu pedagogiem. Uz nevienlīdzīgo attieksmi uzmanību vērsusi arī LIZDA.

Kā uzsver ZZS Saeimas frakcijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS), pastāvošo nevienlīdzību atalgojuma ziņā nerisina arī plānotās izmaiņas pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa pilnveidei.

"Līdz ar to vienīgais risinājums ir vēršanās ST, lai tā vērtētu tiesiskā regulējuma atbilstību Satversmē nostiprinātajam vienlīdzības principam un tiesībām saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu," norāda Vucāns.

ST vērtēs Ministru kabineta (MK) pieņemto Pedagogu darba samaksas noteikumu pirmā pielikuma ceturtās tabulas trešā punkta un trešā pielikuma septītā punkta atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 107.pantam.

Pirmā pielikuma ceturtās tabulas trešais punkts noteic, ka pirmskolas pedagogu zemākā mēneša darba algas likme ir 872 eiro.

Savukārt noteikumu trešā pielikuma septītais punkts paredz, ka pirmskolas izglītības pedagoga darba slodze nedēļā ir 40 astronomiskās stundas, no tām 36 stundas paredzētas mācību stundu un nodarbību vadīšanai, savukārt darba slodze gadā ir 1760 stundas.

Satversmes 91.panta pirmais teikums noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Savukārt 107.pants paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

ST ir uzaicinājusi MK līdz 12.oktobrim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir nākamā gada 12.janvāris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu