ES līmenī jālemj par tūrisma vīzu izsniegšanas pārtraukšanu Krievijas pilsoņiem, uzsver Kariņš (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Eiropas Savienības (ES) līmenī ir jālemj par Šengenas tūrisma vīzu izsniegšanas pārtraukšanu Krievijas pilsoņiem, tādējādi pastiprinot pret Krieviju vērstās sankcijas, piektdien tikšanās laikā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti pauda Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Jau vēstīts, ka ES prezidējošā valsts Čehija piektdien paziņojusi, ka bloka nākamās sankcijas pret Krieviju varētu ietvert vispārēju aizliegumu izsniegt vīzas Krievijas pilsoņiem.

Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis paziņoja, ka ierosinās šādu aizliegumu ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē Prāgā augusta beigās.

"Krievijas agresijas laikā (..) nevar būt runas par parastu tūrismu Krievijas pilsoņiem," norādīja Lipavskis.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šonedēļ intervijā ASV laikrakstam "The Washington Post" aicināja Rietumus aizliegt iebraukt visiem Krievijas pilsoņiem, norādot, ka tas ir viens no veidiem, kā neļaut Krievijai anektēt Ukrainas teritorijas. Zelenskis sacīja, ka krieviem vajag "dzīvot savā pasaulē, kamēr viņi nemainīs savu filozofiju".

Igaunija un Somija vērsušās pie pārējām ES dalībvalstīm, aicinot pārtraukt tūristu vīzu izsniegšanu krieviem. Ceturtdien, atzīstot Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, šim aicinājumam pievienojusies arī Latvijas Saeima.

Latvija par vīzu izsniegšanas pārtraukšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem paziņoja pagājušajā nedēļa, bet Igaunija ceturtdien paziņoja, ka ar zināmiem izņēmumiem pārtrauc vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem.

Čehija pārtrauca vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem jau 25.februārī, dienu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Savukārt Vācijas kanclers Olafs Šolcs ceturtdien paziņoja, ka iebilst pret tūristu vīzu izsniegšanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem.

Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs informēja, ka Kariņš ar Šimonīti Pilsrundālē pārrunāja aktuālo enerģētikas un drošības situāciju reģionā, kā arī atbalsta turpināšanu Ukrainai.

Pārrunājot aktuālo situāciju enerģētikā, Latvijas un Lietuvas premjerministri uzsvēra nepieciešamību stiprināt enerģētisko neatkarību no Krievijas energoresursiem, vienlaikus nodrošinot nepieciešamās dabasgāzes piegādes reģionam gaidāmajā apkures sezonā.

Kariņš un Šimonīte apliecināja abu valstu apņemšanos turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu