Sargiet bērnu no pļavas pastinaka! (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET lasītāja

Kāda norūpējusies māmiņa brīdina: "Dārgie vecāki! Pievērsiet jūsu bērnu uzmanību pļavā augošam neuzkrītošam augam - pļavas pastinakam.  Karstā laikā no lapām izdarās ēteriskās eļļas, kuras ir spējīgas apdedzināt ādu - rada čūlas, kuras pārvēršas grūti dzīstošās brūcēs. Cilvēkiem ar jutīgu ādu, īpaši bērniem, no saskares ar pastinakiem jāatturas."

Šo nepatīkamo atgadījumu piedzīvoja māmiņa Anna, kura arī ar savu pieredzi dalās Facebook: " To izbaudīja mana piecus gadus vecā meita. Pāris dienas atpakaļ vēlējās noraut pastinaka vainagu nelielam pušķītim (kaut tika brīdināta, ka zāle var iekost), un šodien no rīta rādīja ar asarām sāpošo, apdedzināto vietu. Vēl vakar nekā nebija uz rokas bet šodien - apdegums. Sargiet bērnus!"

Pastinaki (Pastinaca sativa L.) ir divgadīgi seleriju dzimtas augi. To dzimtene ir Vidusjūras ziemeļaustrumu piekraste, bet savvaļas formas sastopamas arī Dienvidurālos un Altaja apvidū. 

Pļavas pastinaks sāk ziedēt jūlijā un turpina līdz pat septembrim. 

Savvaļas pastinaku nedrīkst lietot uzturā, jo tas ir indīgs. Latvijā kultivēto pastinaku audzē maz. Pirmajā augšanas gadā izaug lapu rozete un sulīga sakne, kurai piemīt īpatnēja garša. Pēc izskata pastinaks atgādina lielu baltu burkānu, arī tā garša ir līdzīga burkānam, tikai daudz koncentrētāka.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu