Kā pasargāt savu sirdi šajā karstumā? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lielākajai daļai no mums vasara ir patīkamākais laiks, kad gatavojamies atvaļinājumam vai jau atpūšamies, gūstam spēkus un veselību. Bet vasara ir paaugstinātas bīstamības laiks sirds un asinsvadu sistēmai. Sirdij karstumā ir papildu slodze. Kā aizsargāt savu svarīgāko orgānu un par kādiem simptomiem steidzami jākonsultējas ar ārstu?

Karstums ir galvenais vasaras laika traucējums. Karstajās dienās skābekļa daudzums gaisā samazinās, sirdij jāstrādā paātrinātā tempā, lai novērstu organisma skābekļa badu un nodrošinātu normālu tā darbību. Dehidratācija ir tieši saistīta ar karstumu. Pastiprināta svīšana, kas ir ķermeņa aizsardzība pret ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, izraisa paātrinātu mitruma zudumu un līdz ar to asins sabiezēšanu, palielinot to viskozitāti. Tas ne tikai palielina slodzi uz sirdi, bet arī provocē asins recekļu veidošanos. Pat ja karstā laikā nenodarbojaties ar vasaras fitnesu vai fiziskām aktivitātēm, asinsspiediena pazemināšanās risks vasarā joprojām ir daudz lielāks nekā citos gadalaikos. Parasti visi atceras strauju spiediena palielināšanās risku, taču ir vērts atcerēties, ka straujš spiediena samazinājums rada ne mazāk bīstamību. Arī krasas apkārtējās vides temperatūras izmaiņas ir ļoti bīstamas ķermenim. Pēkšņi aukstais gaisa kondicionētāja gaiss pēc pārcelšanās no karstas ielas uz telpām var izraisīt ne tikai spēcīgu saaukstēšanos, bet arī sirds spazmas. Visbeidzot karstā laikā paātrinās arī pulss miera stāvoklī, un, ja normālos apstākļos šis rādītājs ir tuvu normas augšējai robežai, tad vasarā tas var sasniegt bīstamas atzīmes.

Galvenais ekspertu padoms, kas vienmēr ir jāatceras, - neatkarīgi no tā, kādus dīvainus, neparastus vai satraucošus simptomus jūs jūtat, nekādā gadījumā negaidiet, kad tie pāries paši, nenodarbojieties ar pašārstēšanos, bet nekavējoties konsultējieties ar ārstu!

Šeit ir daži noteikumi, kas jāievēro, ja jums vai jūsu mīļajiem ir kādas sirds vai asinsrites veselības problēmas. Bet atcerieties galveno: par mazākajiem satraucošajiem simptomiem noteikti jākonsultējas ar ārstu!

Mēriet savu asinsspiedienu katru dienu! Asinsspiediena paaugstināšanos vai pazemināšanos ne vienmēr pavada kādi manāmi simptomi – galvassāpes, vājums, slikta dūša. Dažreiz cilvēks jūtas kā parasti un viņa sirds ir spiesta strādāt ar milzīgu pārslodzi. Padariet par ieradumu vasarā asinsspiedienu mērīt katru dienu, un vēlams divas reizes dienā: no rīta un vakarā.

Esiet uzmanīgi ar dzeršanu! Karstumā ārsti iesaka dzert vairāk: par 30-40% vairāk nekā parasti. Bet cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar sirdi vai asinsvadiem, jābūt uzmanīgiem ar dzeršanas režīmu: liekā šķidruma daudzums var izraisīt strauju spiediena pieaugumu, kā arī veicināt kālija izvadīšanu. Noteikti konsultējieties ar kardiologu par optimālo dzeršanas režīmu! Ēdiet dārzeņus un augļus ar augstu kālija saturu!

Karstumā mūsu ķermenis aktīvi zaudē kāliju. Šis minerāls atbalsta mūsu sirds veselību, tāpēc vasarā ir īpaši svarīgi kontrolēt tā saturu organismā. Centieties regulāri ēst ar kāliju bagātus dārzeņus un augļus: zemenes, banānus, arbūzus, rozīnes, pupiņas. Apspriediet ar savu kardiologu arī kālija piedevu lietošanas lietderību. Pārrunājiet zāļu devu ar savu ārstu! Karstumā mainoties šķidruma līdzsvaram, mūsu organisms var citādi reaģēt uz ierastajiem medikamentiem – pirmkārt, tas attiecas uz asinsspiedienu regulējošiem līdzekļiem un diurētiskiem līdzekļiem. Ja pastāvīgi lietojat kādus medikamentus, noteikti pārrunājiet ar savu ārstu devu par karsto sezonu – tas var nopietni ietekmēt jūsu veselību.

Vasaras diēta. Īpaši karstās dienās ir vērts pārskatīt savu uzturu. Ēdiet mazāk gaļu un dzīvnieku taukus, vairāk dārzeņu un piena produktu. Tomēr jebkurā gadījumā nevajadzētu pārēsties arī veselīgu pārtiku. Pamatprincips ir vienkāršs - viegls ēdiens nedaudz. Ir nepieciešams ēst vairāk zaļumu: pētersīļus, dilles, dārzeņus, augļus. Gaļu labāk aizstāt ar zivīm, atteikties no bagātīgiem pirmajiem ēdieniem. Ēdiet ar minimālu sāls piedevu!

Daba glābj

Sirds un asinsvadu slimības ir visizplatītākā slimību grupa. Starp to rašanās cēloņiem var izcelt nepietiekamu uzturu, mazkustīgu dzīvesveidu, smēķēšanu, pārmērīgu alkohola lietošanu u.c.

Šeit liela nozīme ir arī problēmām psihoemocionālajā sfērā, piemēram: ilgstoša slodze, depresija, neirozes utt. Reti kuram no mums ir nepieciešamā prasme relaksēties un vismaz uz laiku “izmest” no sevis problēmas un grūtības. Līdz ar to pieaug emocionālā slodze un rodas problēmas ar sirdi. Un šeit ārstniecības augi nāk palīgā sirds slimniekiem.

“Katrs zina sava organisma vājās vietas, un ir jācenšas pasargāt sevi no saslimšanas riska,” saka ārste naturopāte, sertificēta speciāliste biorezonanses diagnostikas jomā Lidija Timuša. "Stress un trauksme var izraisīt bezmiegu, kā arī pasliktināt sirds un asinsvadu slimības." Kad cilvēks ir nervozs, viņa asinsvadi sašaurinās, tiek traucēta asinsrite, un tas var izraisīt sirds slimību saasināšanos. Kā skaidro daktere naturopāte, mātere kādu nomierina ļoti labi, kādam palīdz baldriāns un noteikti lielākajam vairumam – vilkābele. “Kad cilvēks ir nervozs, sākas aritmija un tahikardija, palielinās slodze uz sirds muskuli, vilkābele ļoti labi nomierina,” skaidro naturopāte. "Bet katrs cilvēks ir individuāls," saka ārste Lidija Timuša. “Pat cilvēkiem ar vienu un to pašu diagnozi atsevišķi dabiskie preparāti var iedarboties atšķirīgi. Tāpēc pirms to lietošanas jākonsultējas ar ārstu, jāredz, kā darbojas šīs vai citas zāles, un jāizvēlas sev piemērotākā.” Daudzi ārstniecības augi nogatavojas jūnijā un jūlijā, taču katrs no tiem ir pareizi jāsavāc, jāzina, kam tas paredzēts, kādas daļas un kā novākt. Tāpēc, kā atzīmē ārste naturopāte Lidija Timuša, visi šie augi tiek pārdoti aptiekās - nav jāiet mežā un tie jāvāc. Baldriāns jau sen ir pazīstams kā nervu sistēmu nomierinošs līdzeklis, kas mazina nervu spriedzi. Augs samazina refleksu uzbudināmību nervu sistēmas centrālajās daļās, pastiprinot inhibējošos procesus smadzeņu garozas un subkortikālo struktūru neironos.

Vilkābeles augļi labvēlīgi iedarbojas uz sirds muskuli un centrālo nervu sistēmu, tiem piemīt viegla nomierinoša iedarbība, tie mazina spriedzi, samazina sirdsdarbību, uzlabo koronāro asinsriti. Mātere nomierina un normalizē asinsspiedienu. Tā ir paredzēta, kad ir paaugstinātai uzbudināmībai, tahikardija, neirozes, neirastēnija, bezmiegs. Šis augs satur alkaloīdus, saponīnus, flavonoīdus, ēteriskās eļļas, minerālvielas, askorbīnskābi, karotīnu, glikozīdus. Pēc ekspertu domām, vilkābele, mātere un baldriāns un to kombinācijas palielina stresa izturību, uzlabo sirds darbību un asinsriti, īpaši, ja ir nervu spriedze. Tie atklāj savas ārstnieciskās īpašības īpaši efektīvi un dziļi, ja tos apvieno tinktūrā uz etanola bāzes. Galvenās augu tinktūru priekšrocības uz spirta (etanola) bāzes ir tādas, ka etanols ir labs šķīdinātājs, tāpēc tinktūrā ir daudz vairāk aktīvo vielu nekā tad, ja uzlējumā tiktu izmantots ūdens.

Speciālisti atgādina, ka, rūpīgi sekojot līdzi veselībai, jūs jutīsieties labi jebkurā gadalaikā. Galvenais ir ievērot visus ārstu ieteikumus un nekavēt ārsta apmeklējumu vai konsultāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu