Latvijā 90% – 95% cilvēku ir Covid-19 antivielas, pieļauj Trojanskis (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

"Visticamāk, Latvijā šobrīd 90%–95% cilvēku ir antivielas pret Covid-19," tā intervijā Rus.LSM.lv raidījumam "TČK" atzina epidemiologs Ņikita Trojanskis.

Kā raidījumā skaidroja epidemiologs, "gandrīz visi ir vai nu pārslimojuši, vai  vakcinējušies, vai ir abi".

"Un, protams, ar tādu imunitātes līmeni, pat ja tagad atgrieztos deltas variants un būtu deltas vilnis, mēs neredzētu tik briesmīgu ainu, kādu pieredzējām 2021. gada oktobrī un novembrī, kad bija nepieciešams "lokdauns", ja mēs gribējām novērst no 500 līdz 2000 nāvju šajā periodā," tā sprieda Trojanskis.

Viņš gan uzsvēra, ka ir jānošķir imunitātes. "(..) Ir imunitāte, kas pasargā mūs no smagas saslimšanas. Un izskatās, ka vakcinācijas vai deltas un omikrona pārslimošanas gadījumā šī imunitāte pret smagu saslimšanu noturas diezgan ilgi, mēs vēl nezinām, cik – varbūt pēc gada vai diviem tā sāks kristies. Taču izskatās, ka pusgadu tā turas stabilā līmenī.  Un ir imunitāte, kas novērš infekciju. Un tā ir pietiekami īstermiņa. Pēc katras inficēšanās tā labi noturas aptuveni trīs mēnešus, un tad sāk strauji kristies ar ātrumu 6%–10% mēnesī, kas nozīmē, ka katru nākamo mēnesi jums par 10% lielāka varbūtība inficēties, ja jūs kontaktēsieties ar inficēto cilvēku," skaidroja Trojanskis.

Runājot par Covid-19 izplatību rudenī, viņš raidījumā ieskicēja šādus iespējamos scenārijus:

  • varētu turpināties sezonālie omikrona infekcijas uzliesmojumi, kā bija vasarā un kā, visticamāk, būs oktobrī–novembrī;
  • var parādīties jauns vīrusa paveids, un atkarībā no tā, kāds tas būs, vakcināciju varētu piedāvāt vai nu visai sabiedrībai, vai kādām riska grupām.

Viņš gan mierināja, ka pagaidām nav iemeslu domāt, ka Latviju gaida otrais vai trešais scenārijs, un var cerēt uz pirmo, un līdz ar to nav pamata domāt, ka ir iemesls obligātai vakcinācijai.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 1679 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par četriem ar šo vīrusu inficētiem mirušajiem. Patlaban Latvijas slimnīcās ārstējas 263 Covid-19 pacienti, no kuriem 123 tā ir pamatdiagnoze, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu