Princeses demolē attiecības. Mednieki atturas no seksa. Par cilvēkiem, kuri neprot mīlēt!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Mīlošas attiecības ir viena no svarīgākajām cilvēka laimes sastāvdaļām. Kāpēc daudzi no mums nav spējīgi vai baidās izpaust mīlestību? Uzzini, kas jādara, lai iemācītos izrādīt mīlestību, vēsta portāls "Psychology Today".

Vācu tuvības eksperte Stefanija Štāla savā grāmatā skaidro, ka ir trīs galvenie cilvēku tipi, kas baidās no tuvības: mednieks, princese un akmeņkalis.

Mednieki un mednieces šķiet ieinteresēti, ja viņiem nav partnera. Brīdī, kad  partneris uzrodas, mednieki kļūst nesasniedzami. Jebkurā gadījumā mednieks ievēro drošu attālumu no mīlestības draudiem.

Princeses un prinči būtu tie, kuri nemitīgi atrod vainu otrā un galu galā vienkārši sagrauj savas attiecības.

Akmeņlauzēji tuvību un attālumu regulē ar pārspīlēšanu vai pārāk laikietilpīgu hobiju.

Štāla norāda, ka ir arī daudz citu veidu, kā izvairīties no tuvības, piemēram, neticība, attiecības internetā, komunikācijas boikotēšana un, protams, nepieejama partnera - pasīva, grūti uztverama - izvēle.

Daudzi psihologi ir vienisprātis, ka izvairīšanās no tuvības rodas no neapzinātām bailēm no pamešanas.

Ir bijusi negatīva pieredze un cilvēks izjūt milzīgas bailes, ka tā var atkārtoties. Parasti cilvēki, kuri izvairās no ļaudīm, ilgojas pēc mīlestības tāpat kā visi pārējie. Pārlieku lielā pieredze veido instinktīvu modeli turpmākai uzvedībai. Daži psihologi uzskata, ka pieķeršanās problēmas vienmēr rodas no tā, ka zīdaiņa vecumā un bērnībā nav droši nodibinātas saites ar galveno aprūpētāju. Primārā uzticība tika nodota. Ir saprotams, ka šāda agrīna pieredze atstāj neapzinātu iespaidu.

Lai arī visiem vajadzīga mīlestība, ja mēs nejūtamies droši savā ādā, mūsu prātos varētu dominēt vajadzība pēc autonomijas. Tas brīdis, kad mēs pietuvojamies mīlestības, panikas vai aizkaitināmības sajūtai, varētu sagraut viscerīgākās attiecības.

1. Uzņemies atbildību. Neatkarīgi no tā, vai mēs aktīvi atstumjam intīmo partneri vai pasīvi pieņemam kādu, kurš mūs atstumj, mums ir jāpieņem, ka problēma ir mūsos. Mums ir jābūt sava modeļa īpašniekiem. Dažiem no mums ar terapeita atbalstu ir jāiegūst ieskats savā personīgajā attiecību modelī.

2. Ņem vērā to, ka ar jauniem mīlestības un drosmes modeļiem jūs varat ignorēt vecos pieķeršanās un bailes modeļus. Mēs visi varam iemācīties mīlēt.

Mīlestībai nekad nav par vēlu, jo mūsu cilvēku smadzenes ir paredzētas kopībai.

3. Visnoderīgāk ir, ja partneris ir mierīgs un spējīgs uz intimitāti, bet pagaidām ir samazinājis ekspektācijas. Ir ārkārtīgi svarīgi dot vietu autonomijas un/vai drošības izpaušanai. Tam, kurš izvairās, ir jāiemācās paciest savu diskomfortu. Pārim, iespējams, būs nepieciešams papildu atbalsts, lai vienotos par drošības tīklu izvairīšanās gadījumos.

4. Pierodi pie intimitātes. Mēs varam iemācīties paciest savas bailes vai diskomfortu, nevis bēgt. Daži no mums, iespējams, nekad pilnībā nezaudēs bailes no tuvības, bet toties kļūs stiprāki un apņēmīgāki saglabāt attiecības.

5. Iemācies nomierināties ar meditācijas palīdzību. Lai pieļautu tuvības diskomfortu vai pat tikai domu par apņemšanos, mēs varam sēdēt kopā ar diskomfortu un iemācīties to mazināt. Iemācieties vienkārši sēdēt (vai staigāt vai mazgāt traukus) un mierīgi elpot. Kad esat izveidojis ikdienas nomierināšanas praksi, varat atrast veidu, kā piekļūt mierīgajam prātam, kad sākat justies aizkaitināts, kritisks vai jūtaties vēlmi aizbēgt no attiecībām.

Vairums no mums var aptvert un saprast savas bailes, iemācīties paciest un galu galā izbaudīt mīlestību.

Tikai atceraties, ka jūs nevarat mainīt otru cilvēku: ikvienam ir jāuzņemas atbildība par sevi un jāapņemas augt un izkopt mīlestību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu