Kā uzvarēt cīņā ar nelūgtajām augļmušiņām?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shuttertock

Augusts nereti ir mēnesis, kad rosīšanās virtuvē dažkārt beidzas ar augļmušiņu jeb drozofilu uzlidojumu no kāda augļu trauka. Šie kukaiņi mājoklī nonāk ar ienestiem augļiem vai dārzeņiem, bet pēcāk savairojas un sāk bojāt pārtikas produktus. 

Augustā parasti liela daļa dārza velšu nonāk virtuves plauktos vai pieliekamajā, taču bieži vien tās kā magnēts pievilina kaitinošās augļmušiņas. Dažkārt tās šķietami pārņem virtuvi, tādēļ talkā nāk ar līmi noklātas lentes, bet ar tām ne vienmēr būs gana. Ja pieaugušajiem kukaiņiem tiek radīti nelabvēlīgi apstākļi vai izliktas lamatas, kaut kur augļu grozā vai telpaugu augsnē paliks kāpuri un tā nāksies dejot riņķa danci. Lai to pārtrauktu, liec aiz auss šos ieteikumus!

Pārtrauc barības piegādi mušām

Šī ir visefektīvākā kukaiņu kontroles metode. Likvidē mušu pārtikas avotu - sapuvušus vai pārgatavojušos augļus vai dārzeņus. Rūpīgi pārcilā katru tomātu, plūmi vai ābolu, kas glīti izlikts augļu vai dārzeņu bļodā. Sapuvušos produktus izmet atkritumu tvertnē vai komposta kaudzē. Veselos produktus kārtīgi nomazgā zem tekoša ūdens. 

Saved kārtībā ventilāciju

Ja mājā ir uzstādīta speciāla ventilācijas sistēma, drozofilu invāzijas gadījumā par ļaunu nenāks, ja kārtīgi attīrīsi ventilācijas lūku un ar putekļusūcēju nosūksi ventilācijas lūkas režģi. 

Uzturi māju tīru

Tīrībai mājās ir īpaši svarīga loma, jo kukaiņiem patīk mitrums un netīrība. Neatstāj ēdienu uz galda vai virtuves virsmām, pusdienu pārpalikumus saliec stikla vai plastmasas kārbās, regulāri iztukšo atkritumu tvertni, saslauki drupačas. Ņem vērā - ja atstāsi pārtiku uz galda, virtuvē valdošais mitrums veicinās tā bojāšanos, kas savukārt būs lieliska vieta, kur vairoties mušiņām. Tāpat lielas kukaiņu invāzijas gadījumā nenāks par ļaunu arī virtuves izlietnes un caurules attīrīšana.

Liec talkā aromaterapiju

Kad virtuve ir attīrīta un likvidēti potenciālie mušiņu pārtikas avoti, vari atlikušos kukaiņus aizbaidīt ar specifisku aromātu. Atver virtuves logu un pagatavo īpašu, kukaiņiem netīkamu uzlējumu. Katliņā ielej glāzi ūdens, ieber piecus gramus krustnagliņu un iepilini dažus pilienus bazilika vai eikalipta eļļas. Vāri šķidrumu divas stundas, periodiski papildinot katliņu ar ūdeni. Šis spēcīgais aromāts ļoti nepatiks kukaiņiem, un tie aizlidos. 

Pārbaudi puķu podus

Ņem vērā, ka augļmušiņu kāpuri var atrasties puķupodu augsnē. Augsni ir ieteicams nomainīt vai pašu augu pārstādīt, ja tajā ir ļoti daudz kāpuru. Ja mušu invāzija mājoklī ir bijusi samērā maza, augsnē var iejaukt kāpuriem netīkamus produktus, kas tos atbaidīs. Augļmušiņas nevar ciest krustnagliņu aromātu - puķupodā izbārsti dažas krustnagliņas. Vēl talkā var nākt melnie pipari, sērkociņu galviņas un apelsīnu mizas, kuras var izklāt uz augsnes. 

Preventīvie pasākumi

Lai pasargātu virtuvi no augļmušiņām, veic šos preventīvos pasākumus:

  • Siltajā sezonā neizliec augļus vai dārzeņus uz atvērtām virsmām
  • Uzglabā ēdienu ledusskapī vai hermētiski noslēgtos traukos
  • Uzreiz pēc ēšanas nomazgā traukus un neļauj tiem krāties izlietnē
  • Pēc rosīšanās virtuvē rūpīgi nosusini darba virsmas
  • Vēdini telpas un biežāk tīri mājokli

Augļmušiņas jeb drozofilas nav kaitīgas cilvēkiem, tās nebojā veselos augļus vai dārzeņus, nekož un neizplata infekcijas. Pat ja kukainis nonāk elpceļos vai gremošanas traktā, cilvēka veselībai briesmas nedraud. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu