Nelaimes laikā apgalvojums "esmu radinieks" cauri neies. E-veselībā jānorāda tuvākās kontaktpersonas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NMPD.
NMPD. Foto: Paula Čurkste/LETA

Noticis nelaimes gadījums, bet nepieciešams uzzināt, uz kuru slimnīcu ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi nogādāts tuvinieks? Ar tālruņa zvanu uz slimnīcu nebūs vien līdzēts - informāciju par cietušo var uzzināt tikai cietušā kontaktpersonas, kuras viņš ir norādījis  E-veselībā.

Ik pa laikam NMPD atgādina, ka informāciju par pacientu darbinieki drīkst sniegt tikai pacienta noteiktai kontaktpersonai, kas norādīta E-veselībā - www.eveseliba.gov.lv. Kādēļ tā?

Kā iepriekš savā mājaslapā skaidroja NMPD, tas ir drošības solis, lai izvairītos no situācijām, kad kāds mēģina iegūt šādu informāciju par pacientu negodīgos nolūkos. NMPD uzsver, ka informācija par pacienta veselību ir ļoti sensitīva, turklāt mediķi pa tālruni  nevar pārliecināties, kas ir zvanītājs.

NMPD arī šī gada sākumā savā tvitera kontā uzsvēra, ka kontaktpersonu pievienošana portālā E-veselība neaizņem daudz laika - vien aptuveni piecas minūtes.

NMPD arī atgādina: lai noskaidrotu, kurā slimnīcā atrodas tuvinieks, ir izveidots īpašs informatīvais tālrunis 67337750, kas darbojas visu diennakti.

Jāņem vērā, ka NMPD informāciju par cietušo drīkstēs sniegt tikai tad, ja portālā E-veselība pacients iepriekš būs norādījis, ka esat viņa kontaktpersona.

Sarunas laikā NMPD informatīvā tālruņa konsultants zvanītājam lūgs nosaukt pacienta vārdu, uzvārdu un personas kodu, lai pārliecinātos, vai esat tiesīgs šo informāciju saņemt. Ja sniegtās ziņas sakritīs ar pacienta www.eveseliba.gov.lv norādīto kontaktpersonu, informācija par cietušo tiks sniegta.

Tāpat jāņem vērā, ka konsultants trešajai personai par cietušo sniedz tikai šādas ziņas:

  • vai izsaukums pie meklētās personas ir bijis,
  • kurā stacionārajā ārstniecības iestādē cilvēks nogādāts,
  • kad (kurā datumā) tas noticis.

Kā soli pa solim sakārtot savas kontaktpersonas E-veselībā?

Vispirms jāatver portāls www.eveseliba.gov.lv, bet pēc tam jāautentificējas ar kādu no drošas elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, piemēram, internetbanku vai citu.

Pēc tam portālā www.eveseliba.gov.lv jādodas uz sadaļu "Kontaktpersonas". Tajā jānospiež poga “Pievienot jaunu kontaktpersonu”. Jāizpilda visi nepieciešamie lauki/informācija par savām kontaktpersonām, bet pēc tam jāspiež “Saglabāt”.

NMPD norāda, ka šajā kontaktpersonu sadaļā var pievienot vairākas personas pēc saviem ieskatiem, tie var būt ne vien ģimenes locekļi, bet arī draugi vai citi tuvinieki.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu