Vai pēdējos mēnešos cilvēki sākuši mirt no Covid-19 potēm? (13)

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
RE:BALTICA/RE:CHECK Ilustratīvs attēls
RE:BALTICA/RE:CHECK Ilustratīvs attēls Foto: Re:Baltica/Re:Check

Vairāki simti sociālā medija Facebook lietotāji dalās ar ierakstu, kura autors pauž, ka pēdējo mēnešu laikā Latvijā cilvēki un it īpaši ārsti it kā mirst biežāk nekā parasti. Ieraksta autora minētais nāvju iemesls ir vakcinācija pret Covid-19. Statistika liecina, ka viņam nav taisnība.

Šā ieraksta autors stāsta:

“Nekad iepriekš sociālajos tīklos nemanīju tik biežas sēru vēstis. Pēdējos mēnešos tās, šķiet, pieaug aritmētiskā progresijā (..) No pazīstamiem, kuru dvēseles pametušas ķermeni pēdējo mēnešu laikā, šķiet, visi bija sadūrušies pēc “valdības” rīkojuma.”

Turklāt kāds vārdā neminēts holistiskās jeb alternatīvās medicīnas ārsts ieraksta autoram esot stāstījis, ka īpaši cieš mediķi, kam vieniem no pirmajiem deva iespēju potēties pret Covid-19:

“Starp mediķiem arī ir netipiski daudz kritušo tieši šogad.”

Ieraksta autoram nav taisnība par to, ka pēdējos mēnešos mirst vairāk cilvēku. Pēc Veselības statistikas datubāzes (VSD) jaunākajiem datiem var redzēt, ka kopš 2021. gada novembra nāvju skaits proporcionāli iedzīvotāju skaitam ir pakāpeniski samazinājies.

Nāvju skaits uz 100 000 iedzīvotāju
Nāvju skaits uz 100 000 iedzīvotāju Foto: Veselības statistikas datubāze

Turklāt vakcinētie cilvēki pēdējā pusotra gada laikā miruši retāk nekā nevakcinētie.

Nāvju skaits Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju (pa vakcinācijas grupām)
Nāvju skaits Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju (pa vakcinācijas grupām) Foto: Veselības statistikas datubāze

Tāda pati tendence novērojama to nāvju statistikā, kuru iemesls ir Covid-19 vai ar tā pārslimošanu saistītās komplikācijas.

Nāves no Covid-19 vai tā pārslimošanas uz 100 000 cilvēkiem Latvijā (pa vakcinācijas grupām)
Nāves no Covid-19 vai tā pārslimošanas uz 100 000 cilvēkiem Latvijā (pa vakcinācijas grupām) Foto: Veselības statistikas datubāze

Re:Check vērsās Veselības inspekcijā, kas uztur Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistru. Veselības inspekcijas pārstāve Iveta Balode skaidro, ka ārstu nāvju skaits šogad nav būtiski palielinājies. Līdz šā gada 1. jūlijam miruši 26 ārsti, savukārt 2021. gadā šajā pašā laika posmā mira 24.

Vai Covid-19 potes ir saistītas ar nāves gadījumiem?

Covid-19 vakcīnām blaknes parasti ir vieglas un ilgst vien paris dienas. Latvijas Zāļu valsts aģentūra un neatkarīgi pētījumi norāda, ka biežākās blakus parādības ir sāpes vai pietūkums injekcijas vietā, galvassāpes, muskuļu sāpes, drebuļi un drudzis. Cilvēki mēdz saskarties arī ar smagākām blaknēm, bet tās ir ļoti retas. Latvijā līdz šim konstatēts tikai viens nāves gadījums, kas ir ticami saistāms ar Covid-19 poti. Nāves iemesls bija trombozes un trombocitopēnijas sindroms – reta blakne, kas pēc AstraZeneca vakcīnas novērota diviem uz 100 tūkstošiem potēto.

Re:Check iepriekš rakstījis par Covid-19 pošu blaknēm pieaugušajiem (šeit) un bērniem (šeit).

Secinājums: Pēdējo mēnešu laikā cilvēki Latvijā nemirst vairāk. Nav pamata apgalvojumam, ka cilvēki mirst Covid-19 vakcīnu dēļ. Nevakcinētie Latvijas iedzīvotāji pēdējā pusotra gada laikā miruši vairāk gan kopumā, gan no Covid-19. Nāves gadījumu skaits Covid-19 vakcīnas dēļ ir ļoti mazs; Latvijā konstatēts tikai viens ticams gadījums un tas bijis no AstraZeneca vakcīnas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu