Egija Gailuma: 80 gadu vecumā tu nožēlosi, ka neriskēji (1)

Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Egija Gailuma ir uzņēmuma "OX Drive" līdzīpašniece un vadītāja un bijusī uzņēmuma "CityBee Latvia" vadītāja. Egija pērn arī iekļauta "Forbes Latvia" "30 under 30" veiksmīgāko uzņēmēju sarakstā. Viņa ir arī viena no "Novatore Impact Summit" atbalstītājām. Šis starptautiskais forums notiks 22.-23. septembrī Rīgā, un tā galvenais mērķis ir sieviešu iedrošināšana un motivēšana savā karjerā sasniegt visaugstākos mērķus, tādējādi pilnībā realizējot savu potenciālu.

Kāds ir jūsu karjeras stāsts? Vai karjeru veidojāt mērķtiecīgi, vai arī ir bijuši kādi notikumi, kas to ievirzīja?

Jā, es veidoju savu karjeru ļoti mērķtiecīgi kopš 15 gadu vecuma. Es nezināju precīzi, ko vēlos darīt, bet zināju, ka man ir jau no agras jaunības jāiesaistās maksimāli visur, kur es varu, jāiepazīstas ar dažādiem cilvēkiem un komūnām, un jāpalīdz citiem.

Tādēļ es ļoti daudz ko esmu darījusi bez maksas, vienkārši tāpat, lai palīdzētu un brīvprātīgi iesaistītos – tas ir atmaksājies dubultā.

Galvenais notikums, kas man parādīja, ka es varu jebko, bija aptuveni 15 gadu vecumā, kad organizēju pirmo bezšķirnes suņu izstādi Baltijā, kas bija labdarības pasākums dzīvnieku patversmei "Labās Mājas", un man kā pilnīgi zaļam gurķim izdevās piesaistīt daudzus un dažādus atbalstītājus un sponsorus.

Kādā no publikācijām stāstījāt, ka piekrītat izteikumam “draudzējies ar dažādiem cilvēkiem, nevis tiem, kas domā līdzīgi”. Vai uzskatāt sevi par atšķirīgi domājošu? Kā, jūsuprāt, spēja savādāk paskatīties uz lietām ietekmē biznesa rezultātus?

Šis izteikums ir mans dzīves moto, es uzskatu, ka arī cilvēks bez pajumtes virs galvas var daudz tev iemācīt, piemēram, par spēju pielāgoties, izdzīvošanas pamatlikumiem un lūgšanas psiholoģiju – savukārt šīs zināšanas un domugraudi var palīdzēt tev, īstenojot savu nākamo projektu vai sapni.

Es domāju, ka spēju paskatīties uz lietām citādāk, bet pieņemu, ka arī es bieži esmu mediju upuris un manī tiek iepotēts konkrēts domāšanas virziens. Tas, ko es zinu kā faktu, - es esmu ļoti atvērta jaunām lietām un pilnīgi citam dzīves skatījumam, mani tas interesē un cenšos no tā kaut ko paņemt, iemācīties un atcerēties, ka dzīvē nekas nav vienkārši balts vai melns.

Ar "Novatore" esat saistīta ne tikai "Impact Summit" sakarā, bet aktīvi darbojaties arī “MISSION: EXECUTIVE III” programmā, par ko izteicāties, ka esat ļoti priecīga. Kādas personīgās biznesa pieredzes atziņas vēlaties nodot "Novatore" klausītājiem?

Neveiksmes un bailes ir īslaicīgas. Izturi un pārvari. Mēs, cilvēki, mēdzam meklēt pazīstamās emocijas pat tad, ja tās mums nekalpo, bet mēs tajās jūtamies droši.

Es vienmēr cenšos cilvēkiem nodot iedvesmu: pārvariet savas bailes, izdariet kaut ko traku, un jūs redzēsiet, kā pasaule jums sāk atvērties un kādas iespējas pēkšņi jums paveras – un viss tikai tādēļ, ka pārstājam pakļauties bailēm un rīkojamies!

Kādā no blogiem rakstījāt, ka Sāra Bleiklija ir viena no tām globālā biznesa personībām, kura jūs iedvesmo personīgajā karjerā. Ko esat no viņas iemācījusies? Un ko jūs vēlētos, lai samita klausītāji paņem no jums kā iedvesmu savām turpmākajām karjerām?

Jā, Sāra ir absolūti fantastiska sieviete. Viņa lauž vienu stereotipu pēc otra. Viena no daudzām lietām, ko viņa man ir iemācījusi, ka, esot biznesā, tev nav pēkšņi jākļūst nopietnam, jāvalkā garlaicīgas drēbes un jārunā tādā zemā balsī un lēnā tempā. Sāra saka tā:

"Kāpēc biznesam ir jābūt tik nopietnam? Kurš vispār izveidoja šos noteikumus?

Manuprāt, viens no lielākajiem mītiem par uzņēmējdarbību un uzņēmumu vadīšanu ir tas, ka, lai gūtu panākumus, ir jākļūst ļoti nopietnam. Kāpēc? Humoram biznesā ir liela nozīme."

Ko praktiski darīt sievietei, kas redz sevī gan spējas, gan potenciālu sākt savu biznesu vai ieņemt vadītājas pozīciju? Kā viņai uz to mērķtiecīgi iet?

Pavisam vienkāršiem un ļoti pazīstamiem vārdiem sakot: "Just do it" ("Vienkārši dari to") un viss. Ja jūti, ka tu to gribi un katra tava ķermeņa šūna sāk kustēties vien, iedomājoties par to savu plānu, tad burtiski piecelies un sāc to īstenot.

Mūsu lielākās bailes ir par to, ko par mums padomās, ja neizdosies un nāksies atgriezties tajā pašā punktā vai pat nokrist zemākā… Tā ir pilnīgi normāla sajūta, bet iedomājies pretējo – iedomājies, ka tu visu mūžu paliksi savā drošajā vidē, noskatīsies uz citiem un turpināsi sevi salīdzināt ar citiem.

80 gadu vecumā tu nožēlosi, ka neriskēji, jo tad sapratīsi, ka nav nozīmes tam, ko domā citi, nozīme ir tikai tam, vai tu TAGAD DZĪVO vai EKSISTĒ?

Katram dzīvošana nozīmē savu, tur nav vienas definīcijas, tādēļ vienkārši ej un dari to, ko tu gribi. Es nesaku, ka pamet visu un neplāno savas finanses, nē, es saku, ka plāno un domā, bet ej uz priekšu, kusties un sāc darīt, iesaisties!

2020. gadā tikāt iekļauta "Forbes Latvia" “30 Under 30 in the Management & Leadership Category”. Ko jums nozīmē šāda atzinība? Un cik liela loma jūsu sasniegumos ir komandai un līdzcilvēkiem jūsu dzīvē?

"Forbes Latvia" "30 under 30" bija mans jaunības dienu sapnis. Es jau kopš agras jaunības vēlējos būt biznesā, nu tā, ka ļoti, ļoti, un jau tad lasīju "Forbes" un citus žurnālus. Ap 16 gadiem es sev noliku mērķi, ka kādu dienu es tur tikšu – vienalga kā, bet tikšu. Un tas notika, es biju tik priecīga un vēl joprojām esmu. Šāda atzinība ir viena no manām mazajām laimītēm, man patīk atzinība, un es to apzinos, tādēļ apzināti eju uz to, jo tas mani piepilda un jūtu, ka dzīvoju tieši tā, kā man gribētos!

Komanda ir pats svarīgākais – man ir noveicies, ka man vienmēr katrā projektā ir bijuši blakus labākie cilvēki, nu tādi, ar kuriem es esmu gatava doties ierakumos – bez viņiem es nebūtu tur, kur es esmu!

Tu vari viens izdomāt ideju, viens pats idejiski to uzbūvēt, bet vienmēr pa ceļam būs bijuši cilvēki, kuri pabakstīja, kuri noticēja vai tieši neticēja un tādā veidā tevī radīja vēl lielāku motivāciju, kāds iedeva kādu kontaktu, kāds palaida pa priekšu rindā, kad steidzies izdrukāt to plakātu, kāds dalījās ar ierakstu sociālajos tīklos – šīs visas mazās lietas tev palīdz tikt tur, kur dodies! Tādēļ es esmu neizsakāmi pateicīga visiem cilvēkiem, kuri bija, ir un vēl tikai būs manā dzīvē!

Jūs izmēģinājāt “She goes tech” programmu. Kādēļ veltījāt tai laiku un kādi bija ieguvumi? Kā savas personības pilnveidošanās palīdz uzņēmuma vadīšanā?

Es esmu neremdināma uz jaunām zināšanām. Man visu laiku gribas iemācīties ko jaunu, un tāpat saprotu, ka nākotne kļūs aizvien tehnoloģiski advancētāka un sarežģītāka, tādēļ jāturpina mācīties un izprast.

Uzņēmuma vadīšanā palīdzēs jebkuras zināšanas, jo, līdzko tev ir plašākas zināšanas, tā vari arī plašāk paskatīties uz lietām un pieņemt radošākus lēmumus.

Kādēļ tieši "Tesla"?

Jo tā ir "Tesla", tas ir kosmoss. Tur viss ir citādāk, tā ir daļa no nākotnes. "Tesla" ir zīmols, par kuru runā visi un zina visi. Tas ir ļoti pretrunīgs zīmols, bet tanī pašā laikā visi to grib izmēģināt. Mēs gribējām radīt kaut ko tādu, kas ne tikai uzlabotu situāciju pilsētā, bet arī sagādātu neizsakāmi daudz prieka lietotājiem!

Kā jūs atrodat līdzsvaru starp biznesu un personīgo dzīvi? Jums patīk dzīvnieki, suņi un zirgi, vai mājās arī ir kāds dzīvnieks?

Es to nemēģinu atrast, es cenšos sekot sajūtām – biznesa sākotnējā stadijā mums sanāk ļoti daudz strādāt un lielāko daļu sava laika veltīt darbam, bet man ļoti patīk tas, ko daru, tādēļ pat tad, kad ir nogurums, es nespēju pārtraukt strādāt.

Citreiz ir tā, ka gribas atslēgties un ne par ko nedomāt, tad cenšos tā arī darīt.

Es daudz sportoju, spēlēju pludmales volejbolu, dejoju un jāju ar zirgiem, kas man iedod to balansa sajūtu, jo treniņa laikā es pilnībā atslēdzos no visa un aizmirstu, ka eksistē jebkas cits, kā tikai konkrētais treniņš!

Esmu dzīvniekmīle un aizstāve jau kopš mazotnes, tādēļ arī tagad turpinu atbalstīt dzīvnieku aizsardzības organizācijas un iesaistīties tik, cik spēju. Kad dzīvoju vēl pie vecākiem, tad man vienmēr bija divi suņi, bet tagad, dzīvojot dzīvoklī, nevaru atļauties mājdzīvnieku sava dzīvesveida dēļ, jo reti esmu mājās.

Intervija tapusi sadarbībā ar vadošo starptautisku augstākā līmeņa vadītāju atlases kompāniju "Pedersen & Partners".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu