No baseina pie bijušā obeliska Uzvaras parkā izsūknēts ūdens (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Unikāli kadri - pieminekļa krišanas brīdis no putna lidojuma
Unikāli kadri - pieminekļa krišanas brīdis no putna lidojuma Foto: Valsts policija

No baseina jeb dīķa pie ceturtdien nogāztā padomju armijas karavīru pieminekļa obeliska ir izsūknēts ūdens, svētdien novēroja aģentūra LETA.

Sekls ūdens jeb palielas lāmas palikušas tikai atsevišķās vietās. Sūknis, kas pie pieminekļa bija novietots kopš demontāžas darbu sākuma, no dīķmalas ir aizvests.

Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies noskaidrot, vai dīķī mītošās zivis jau nogādātas izbarošanai zvēriem uz Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu, kā tas bija plānots.

Foto: ovāciju pavadībā nogāzts Uzvaras piemineklis 

Jau ziņots, ka, konsultējoties ar vides speciālistiem, noskaidrots, ka zivis pārvietot uz citu ūdenstilpi nedrīkst, tādēļ tās nolemts vest uz zoodārzu un nodot dzīvnieku ēdināšanai.

Kā nosaka Zvejniecības likums, vietējo zivju sugu pārvietošanai dabiskajās ūdenstilpēs, kā arī Latvijas teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos neatkarīgi no īpašuma veida nepieciešams pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" saskaņojums.

Arī Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi aizliedz pārvietot zivis un vēžus no vienas ūdenstilpes otrā.

Ceturtdien uzvaras parkā nogāzts centrālais pieminekļa elements - obelisks, bet pirms tam tika novāktas cilvēku tēlu skulptūras.

Obeliska iegāšana dīķī nav nogalinājusi tur mītošās zivis. Rīgas domē informēja, ka pēc obeliska iekrišanas ūdenī dīķī nav redzētas beigtas zivis, bet zem ūdens bija vērojama ierastā dzīvība. Strādnieki atraduši vienu karūsu, kas ar ūdens šļakatām tikusi izmesta krastā, un ielaiduši to atpakaļ dīķī.

Dīķa izsūknēšana un zivju savākšana bija plānota nākamās nedēļas sākumā.

Jau ziņots, ka vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktuāls kļuva līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu