Krievijā par komunisma un nacisma noziegumu pielīdzināšanu aizturēts opozicionārs Gozmans (7)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Maskavas tiesa otrdien piespriedusi 15 dienu administratīvo arestu 72 gadus vecajam opozicionāram Leonīdam Gozmanam par komunistu pielīdzināšanu nacistiem.

Gozmans tika aizturēts pirmdien Maskavā un pret viņu tika ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta par komunistu pielīdzināšanu nacistiem, ziņoja nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic Krievijas politieslodzīto uzskaiti.

Administratīvā lieta ierosināta, pamatojoties uz Gozmana 2020.gadā veiktu ierakstu sociālajā tīklā "Facebook", kurā opozicionārs norādījis, ka nacistiskās Vācijas vadonis Ādolfs Hitlers bijis absolūtais ļaunums, bet SS - noziedznieki, taču Josifs Staļins un čekisti bijuši vēl ļaunāki, jo slepkavojuši arī savējos.

Saskaņā ar sākotnējām ziņām varasiestāžu pārstāvji sagaidījuši Gozmanu pie slimnīcas. Sākumā viņš atteicies braukt uz policijas iecirkni, jo bijis bez dokumentiem un viņam bijis nepieciešams atgriezties pie ārsta uz pieņemšanu.

Pēc tam opozicionārs sazvanījies ar advokāti un kopā ar to devies uz policijas iecirkni.

Tiesa šodien atzina, ka Gozmans, veicot šādu ierakstu, pārkāpis likumu.

Kā ziņots, 2001.gadā Krievijā tika pieņemts likums, ar kuru aizliegta PSRS komunistiskā režīma pielīdzināšana nacistiskajai Vācijai.

Gozmans, kurš skaļi kritizējis Krievijas karu Ukrainā, kara sākumā pameta Krieviju, bet jūnijā atgriezās, nodēvējot to par morālu izvēli.

Krievijas Tieslietu ministrija ir iekļāvusi viņu "ārvalstu aģentu" sarakstā, kas nozīmē pastiprinātu valdības uzraudzību.

Gozmans jūlijā tika īslaicīgi aizturēts aizdomās par to, ka pārkāpis likumu, kas liek Krievijas pilsoņiem informēt varasiestādes par citas valsts pilsonību vai uzturēšanās atļauju.

Gozmans apgalvoja, ka informējis varasiestādes par savu Izraēlas pilsonību, bet varasiestādes apgalvoja, ka viņš to nav izdarījis vajadzīgajā laikā.

Izmeklēšana šajā lietā vēl turpinās, un Gozmanam var tikt piemērots cietumsods vai sabiedriskie darbi, ja viņš tiks atzīts par vainīgu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu