IAEA inspektori devušies no Kijivas uz Ukrainas Zaporižjas AES (7)

LETA/UKRINFORM
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektori devušies no Kijivas uz Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), paziņojis IAEA direktors Rafaels Grosi.

“Pēc sešu mēnešu pūlēm mēs beidzot dodamies ceļā. IAEA ir ceļā uz Zaporižjes AES. Mums tur ir ļoti svarīgs uzdevums - strādāt un novērtēt reālo situāciju tur, iespēju robežās palīdzēt stabilizēt situāciju," pavēstīja Grosi.

IAEA vadītājs piebilda, ka misija plāno AES pavadīt vairākas dienas, tostarp apspriesties ar personālu, un ziņot par brauciena rezultātiem. Organizācija arī plāno stacijā izveidot pastāvīgu klātbūtni, sacīja Grosi.

Viņš arī norādīja, ka IAEA pirmo reizi šķērso fronti. "Mēs dodamies uz kara zonu, uz okupētajām teritorijām. Tas prasa skaidras garantijas ne tikai no Krievijas Federācijas, bet arī no Ukrainas. Mums bija iespējas tās nodrošināt."

Februārī Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks Zaporižjas AES sagrāba martā, bet stacijā joprojām strādā Ukrainas atomenerģijas uzņēmuma "Enerhoatom" ukraiņu darbinieki.

Ukraina apsūdz Krieviju, ka tā pārvērtusi atomelektrostaciju militārā bāzē un izmanto to kā vairogu uzbrukumu veikšanai.

Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko paudis cerību, ka Zaporižjas AES varētu izveidot pastāvīgu misiju, bet vienlaikus aicināja Krieviju atstāt AES.

"Šai vizītei vajadzētu uzsvērt kodoldrošības nozīmi. Krieviem vajadzētu saprast, ka viņi nevar ar to spēlēties," raidorganizācijai BBC norādīja Haluščenko.

"Mūsu darbiniekiem, kas šobrīd strādā stacijā zem krievu spiediena, vajadzētu redzēt, ka ir kāds komunikācijas avots īpaši ar starptautiskajiem ekspertiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo viņi ir fiziski un morāli noguruši," sacīja ministrs.

Taču Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks sacīja, ka Krievijas karaspēks tīšām apšauda koridorus, ko vajadzētu izmantot IAEA komandai.

Krievija vēlas piespiest IAEA inspektorus doties uz AES caur teritorijām, ko kontrolē Krievija, ko Ukraina nevēlas pieļaut, norādīja Podoļaks.

Grosi otrdien Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu