Siguldas novadā demontēti trīs padomju režīmu slavinoši akmeņi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Siguldas novada pašvaldība

Siguldas novadā demontēti trīs okupācijas laikā uzstādīti akmeņi, kas saistīti ar padomju režīmu, "jo tiem nav vietas neatkarīgas un brīvas Latvijas teritorijā, tostarp Siguldas novadā", informē pašvaldība.

Pašvaldības speciālisti demontējuši Panfilova divīzijai par godu novietoto pieminekli Kniediņu pusē Mālpilī, kur bija notikušas kaujas un apbedīti kritušie padomju karavīri, kuri pārapbedīti Mālpils kapos, pieminekli Siguldā pie Peldu ielas, kas uzstādīts vietā, kur 1927.gada augustā notika nelegāla Latvijas komunistiskās Jaunatnes savienības vislatvijas konference, kā arī akmeni Stacijas un Gāles ielas krustojumā Siguldā, kurš tur novietots, godinot padomju karavīrus.

Neviens no šiem pieminekļiem nebija iekļauts Ministru kabineta noteikumos "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts".

Pašvaldībā norāda, ka arī Siguldā, tāpat kā visā Latvijā, ir vairākas ielas, kuru nosaukumi ir raisījuši diskusijas, vai tie nebūtu maināmi. Tā, piemēram, viena no Siguldas centra ielām nes Leona Paegles vārdu, tāpat kā daudzās citās Latvijas pilsētās. Lai pieņemtu lēmumu par šīs ielas iespējamo nosaukumu maiņu, tiks veikta iedzīvotāju aptauja.

Pašvaldībā uzsver, ka šis lēmums nav viennozīmīgs, jo nosaukumu maiņa nozīmīgi ietekmēs arī tos uzņēmumus, kuru juridiskās adreses ir reģistrētas īpašumos uz šīs ielas. Leona Paegles ielā ir reģistrēti 139 uzņēmumi un 111 uzņēmumu struktūrvienību juridiskās adreses, kā arī tajā atrodas vairāk nekā 10 daudzdzīvokļu mājas. Attiecīgi - nosaukumu maiņas gadījumā uzņēmumiem jārēķinās ar zināmiem apgrūtinājumiem un izmaksām.

Tāpēc Siguldas pašvaldība rosinājusi Saeimai izstrādāt regulējumu, kas noteiktu, kam ir jāsedz ar juridiskās adreses pārreģistrāciju saistītās izmaksas, ja pašvaldības iedzīvotāji lēmuši par ielas nosaukuma maiņu. Kad atbildība regulējumā būs noteikta, Siguldas novada pašvaldība aicinās sabiedrību lemt par Leona Paegles ielas nosaukuma maiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu