Video Pie Saeimas protestē pret "krievu valodas iznīcināšanu" Latvijas skolās (23)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
7. septembrī pie Saeimas notiek protests pret "krievu valodas iznīcināšanu"
7. septembrī pie Saeimas notiek protests pret "krievu valodas iznīcināšanu" Foto: Jānis Škapars/TVNET

7. septembra vakarā pie Saeimas ēkas bija sapulcējušies aktīvisti, kas protestēja pret "krievu valodas iznīcināšanu" Latvijas skolās, novēroja portāls TVNET.

Kā liecina informācija "Facebook", aicinājumu uz protestu bija ievietojusi partija "Latvijas Krievu savienība" (LKS). "Šodien mēs visi teiksim "nē" krievu valodas iznīcināšanai skolās," teikts partijas ierakstā.

Aktīvisti tika mudināti pulcēties pie Saeimas trešdien, 7. septembrī, pulksten 19.

 Pasākuma norises vietā ap pulksten 19 bija ieradušies 40 līdz 50 aktīvisti, bet pēc tam interesentu pulks pieauga, kā rezultātā protestu apmeklēja vismaz 100 cilvēki.

Sanākušie bija līdzi paņēmuši arī plakātus. 

Kā novēroja portāls TVNET, sanākušie bija paņēmuši līdzi skaļruņus, vienu brīdi skanēja arī grupas "Pink Floyd" dziesmas "The Wall" versija krievu valodā.

Pasākumā izskanēja virkne lozungu, kas pamatā izcēla LKS lomu krievu valodas aizsardzībā Latvijā, uzsverot, ka "tikai LKS nav nodevusi principus un aizsargā krievu valodu". Protestētāju ieskatā krievi nav gatavi pāriet uz latviešu valodu, tāpēc kopienai ir vajadzīgi pārstāvji Saeimā, lai viņus varētu aizsargāt.

Protestā tika apgalvots, ka LKS mērķis ir padarīt Latviju par demokrātisku valsti, kurā ciena visus iedzīvotājus, kas esot iespējams vien ar LKS spēkiem. Slavinot LKS, vienlaikus tiek kritizēti esošie valdošie politiķi, uzsverot, ka viņi ir ļauni un neieklausās krievu kopienā, necienot mazākumtautības.

Daži runātāji uzsvēra, ka iepriekš bijuši neitrāli, taču pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) "spēlītes" ar Baltkrievijas karogu un pēc tā, kad izglītības un zinātnes ministre ģērbusi t-kreklu ar uzrakstu par krievu kuģi, izlēmuši, ka tomēr jāiet politikā un "jāapgaismo sabiedrība".

LKS pārliecināti, ka, iekļūstot Saeimā, viņi dažādos veidos varēs atcelt ieplānoto skolu valodas reformu.

Klātesošos uztrauca arī Latvijas Pareizticīgās baznīcas "piespiedu" atdalīšanās no Maskavas.

Pēc katra runātāja uzstāšanās klātesošie aplaudēja. Kopumā situācija protestā bija mierīga. Notiekošo uzraudzīja vairāki policisti.

Kā ziņots, valdība šī gada jūnija sākumā atbalstīja pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai valsts valodā vispārējās izglītības un pirmsskolas pakāpē, lai veicinātu sekmīgu pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanu visās Latvijas izglītības iestādēs.

Tāpat vēstīts, ka šī gada 19. septembrī tiks rīkots pedagogu streiks. Izlīgšanas komisijai 7. septembra pēdējā sēdē nav izdevies atrast kompromisu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, līdz ar to Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība  19.septembrī rīkos pedagogu streiku.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu