"Es tikai uz piecām minūtēm!" Kā soda šoferus, kuri novieto savus spēkratus uz veloceliņiem? (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pie portāla TVNET vērsās kāds iedzīvotājs, kurš novērojis vairākus ceļu satiksmes pārkāpumus Rīgas ielās, kas saistīti ar automašīnu nepareizu novietošanu - uz veloceliņiem. TVNET sazinājās ar Rīgas pašvaldības policiju (RPP), lai noskaidrotu šo situāciju un uzzinātu, kā tiek kontrolēti šādi pārkāpumi.

Rihards Borovkovs raksta: "Es esmu velokurjers, kurš ikdienā apdraud savu dzīvību nevis tāpēc, ka braucu pārgalvīgi, bet tāpēc, ka uz veloceliņa - Lāčplēša, Aleksandra Čaka, Dzirnavu un Elizabetes ielā, kā arī tur kur velosipēdiem jādala ceļš ar auto Krišjāņa Barona ielā, kur ir zīme "Stāvēšana un apstāšanās aizliegta", visu laiku stāv mašīnas vai arī kāds taksometra vadītājs, piegādātājs izdomā uzbraukt uz šī celiņa, kur viņam braukt ir aizliegts, nepaskatoties, vai tur kāds ir."

Kurjers aizrāda: "Braucot ar velo 35+ km/h, ko es drīkstu darīt uz veloceliņiem un likums man neaizliedz, tādā brīdī ļoti grūti nobremzēt. Ja vadītājam aizrādi, bieži vien dabū pretī ļoti daudz lamuvārdu."

Rihards norāda, ka vasaras sākumā, mēģinot apbraukt uz veloceliņa stāvošu mašīnu, viņu aizķēra garāmbraucošs auto. "Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks pateica labu frāzi: "Mēs patrulēsim un sodīsim visus, kuri tur novieto mašīnas, un liksim nekavējoties tās aizvākt!""

Iedzīvotājs arī norāda, ka tā arī esot bijis, bet tikai vienu nedēļu. Pēc Jāņiem šos veloceliņus neuzmana neviena Rīgas pašvaldības patruļa. Esot zvanīts vairākas reizes dienā par to, ka konkrētajā vietā stāv mašīnas.

"Atbilde viena - jā, mēs izbrauksim! Bet tā kā ikdienā pārvietojos pa šīm ielām, neredzēju nevienu ekipāžu, kura būtu kaut piebraukusi un aizdzinusi automašīnu no turienes, kur tai nav jāstāv," norāda Rihards.

Rīdzinieks pastāstīja arī savus novērojumus šī gada 7. septembrī: "Pārvietojoties pa šīm ielām no plkst. 9 līdz 14 un no 18 līdz 22, es saskaitīju 143 pārkāpumus, kā arī divas mašīnas stāvēja uz Brīvības ielas trotuāra, kur tām nav jābūt, un viena uz Baznīcas ielas trotuāra, ar Gruzijas numurzīmi AT1 no plkst. 9 rītā līdz 19."

"Pēc plkst. 19 auto jau bija prom, soda kvīts logā, protams, nebija. Turklāt turpat pāri ielai ir maksas stāvvieta," skaidro iedzīvotājs.

Rīgas pašvaldības policijas skaidrojums

Rīgas pašvaldības policija (RPP) kontrolē šāda tipa pārkāpumus?

RPP portālam TVNET norāda, ka šādi pārkāpumi tiek kontrolēti ikdienas režīmā, proti, tiem tiek pievērsta uzmanība patrulēšanas laikā.

Vasarā, kad bija skolēnu brīvlaiks, papildus ikdienas patruļām Rīgas centrā tika piesaistīta daļa policistu, kas skolas laikā strādā pie izglītības iestādēm, – viņi ar velosipēdu patruļām pastiprināti kontrolēja apstāšanās un stāvēšanas noteikumus. Savukārt tagad, kad mācību gads ir atsācies, šo pašu uzdevumu turpina pildīt autopatruļas.

Attiecībā uz apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem galvenā uzmanība tiek pievērsta tieši stāvēšanai uz ietvēm, velosipēdu ceļiem, kā arī stāvēšanai speciālajās piegādes transporta stāvvietās.

Otrs kontroles veids ir reaģēšana uz iedzīvotāju izsaukumiem. Izsaukumi ne tikai palīdz konstatēt konkrētus pārkāpumus, bet arī gūt priekšstatu par kopējo ainu ceļu satiksmē un to, kurās vietās policijai vajadzētu biežāk patrulēt.

Vienlaikus gan jāņem vērā, ka daudzi autovadītāju pārkāpumi ilgst vien dažas minūtes, tādēļ ne vienmēr policijai ir iespējams laikus ierasties notikuma vietā. Tāpat policija nevar atrasties visās vietās vienlaicīgi.

Kā RPP ieteiktu uzlabot situāciju, lai šādu gadījumu būtu arvien mazāk?

RPP norāda, ka lielākoties runa pārsvarā ir par "es tikai 5 minūtes" stāvētājiem. Ir skaidrs, ka šis ir attieksmes jautājums. Ir jāmainās autovadītāja apziņai, tādēļ viens no risinājumiem varētu būt kampaņu rīkošana.

Protams, var arī runāt par lielākiem sodiem vai stingrāku policijas kontroli, taču jāatceras, ka policija nevar novērst/konstatēt visus pārkāpumus, ja tie ilgst vien pāris minūtes, jo tas nozīmētu, ka uz katras ielas ik pa 50 m ir jāstāv pa policistam.

Kopumā par apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem šogad piemērots 30 391 sods, no tiem par stāvēšanu uz ietves vai velosipēdu ceļa ir 4292 sodi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu