Diskusijas par mediķu jauno atalgojuma modeli plāno organizēt jaunās valdības darbības laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Diskusijas par mediķu jauno atalgojuma modeli plāno organizēt jaunās valdības darbības laikā, informē Veselības ministrija (VM).

Kā uzsvēra ministrijā, jaunā mediķu atalgojuma modeļa pamatā ir taisnīga, konkurētspējīga, caurskatāma un elastīga sistēma, no kuras ieviešanas ieguvēji būtu arī pacienti, kuriem ārstniecību nodrošinās motivētāki mediķi, izvēloties strādāt valsts, nevis privātajā sektorā.

Patlaban piemaksas veido lielu daļu ārstu, māsu un māsu palīgu algas, taču ministrija cer panākt, ka vismaz 70% ir fiksēta alga, kamēr pārējie 30% būs papildu motivācijai.

Jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis paredz, ka mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā - no 2023.gada līdz 2027.gadam. Atalgojuma pieaugums paredzēts katru gadu. Atbilstoši izstrādātajam piecu gadu attīstības plānam, darba samaksas palielinājums ārstniecības personām būtu pakāpenisks, nodrošinot ārsta izglītībai, prasmēm un ekonomikas līmenim atbilstošu atalgojumu.

VM informēja, ka nākamajā gadā atbilstoši jaunajam atalgojuma modelim ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam nepieciešami 55,6 miljoni eiro, kas ir iesniegti Finanšu ministrijā (FM) līdz ar citiem nozares prioritārajiem pasākumiem.

Savukārt jūlijā ministrija bija atkārtoti nodevusi publiskajai apspriešanai informatīvo ziņojumu par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu, taču saņēmusi iebildumus no FM, kas pamatoti ar gaidāmo Saeimas vēlēšanu tuvumu, pavēstīja VM Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

FM paudusi, ka līdz ar gaidāmajām 14.Saeimas vēlēšanām 1.oktobrī, diskusijas par jauno ārstniecības personu darba samaksas kārtību būtu jāorganizē jaunās valdības darbības laikā, jo saskaņā ar normatīvo regulējumu aktualizētu budžeta sagatavošanas grafiku paredzēts iesniegt valdībā divu nedēļu laikā pēc jaunievēlētās Saeimas uzticības izteikšanas Ministru kabinetam (MK).

Savukārt saskaņā ar likumu par budžetu un finanšu vadību Saeimas vēlēšanu gadā, gadskārtējā valsts budžeta likumu skata jaunievēlētā Saeima.

FM uzsvērusi, ka atlīdzības jautājumi ir svarīgi vairākām nozarēm, tādēļ, izvērtējot valsts budžeta finansiālās iespējas un nodrošinot, ka netiek pieņemti lēmumi, kuriem nav finanšu seguma, atlīdzības paaugstināšanas jautājumi ir jārisina budžeta sagatavošanas procesā, kopā ar citām nozaru ministrijām.

Jau ziņots, ka šā gada maijā MK apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021. līdz 2027.gadam. Līdz ar Sabiedrības veselības pamatnostādņu - kā galvenā politikas plānošanas dokumenta apstiprināšanu valdībā, apstiprināšanai MK tiek virzīti citi saistītie plānošanas dokumenti, tajā skaitā ārstniecības personu atalgojuma modelis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu