Aptauja: Latvijas iedzīvotāji profilaktiski zobārstu apmeklē aizvien retāk (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Kopumā vismaz reizi gadā zobārstu profilaktiskos nolūkos apmeklē 38% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kas ir par trīs procentpunktiem mazāk nekā pērn un par 12 procentpunktiem mazāk nekā 2020.gada vasarā, secināts "Benu aptiekas" Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS.

Tāpat šī gada augustā veiktā aptauja liecina, ka 18% respondentu zobārstu apmeklē reizi divos gados, 6% - reizi trīs gados, 5% - reizi četros gados vai retāk, 21% to dara tikai tad, kad parādās sāpes, 5% zobārstu neapmeklē vispār, bet vēl 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Attiecībā uz zobu higiēnista apmeklējumu situācija pēdējo trīs gadu laikā kopumā ir līdzīga - augustā veiktā aptauja atklāj, ka higiēnistu vismaz reizi gadā apmeklē 28%, pagājušā gadā šis rādītājs bija 26%, bet 2020.gadā - 29%.

Tāpat trīs gadu griezumā nemainīgi liels ir to respondentu īpatsvars, kas zobu higiēnistu nav apmeklējis - šogad tie ir 31%, pērn - 30%, bet 2020.gadā - 32%.

Skaidrojot, kāpēc pēdējo trīs gadu laikā iedzīvotāji zobārstu profilaktiski apmeklē retāk, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Estētikas klīnikas zobārste Darja Ķīse izceļ pandēmijas un ekonomisko faktoru nozīmi.

Epidemioloģiskās drošības nolūkos pandēmijas laikā zobārstniecības pakalpojumu saņemšana bija ierobežota - tika atcelta plānveida ārstēšana, palīdzību sniedzot tikai akūtos gadījumos. Tādējādi daudziem pacientiem tika "iesaldēti" vai atlikti sastādītie ārstēšanas plāni, kā arī pārceltas profilaktiskās vizītes. Otrkārt, preču un pakalpojumu sadārdzināšanās liek pacientiem pārskatīt prioritātes, rūpīgāk plānot ģimenes budžetu un veikt uzkrājumus, kas ietekmē arī profilaktiskās vizītes pie zobārsta.

Vienlaikus speciāliste uzsver, ka tieši profilaktiskie zobārsta apmeklējumi ļauj izvairīties no nopietnām mutes dobuma problēmām un līdz ar to arī lieliem finansiāliem ieguldījumiem to risināšanā. Profilaktiska apskate ļauj zobu bojājumus atklāt agrīnā stadijā, novērst to tālāko attīstību, kā arī izmaksas padara samērīgākas un prognozējamākas.

Analizējot datus pēc dažādām demogrāfiskajām grupām, redzams, ka viscentīgāk zobārstu un higiēnistu apmeklē sievietes, kā arī cilvēki ar augstāku izglītības un ienākumu līmeni. Vismaz reizi gadā zobārstu apmeklē 43% sieviešu un 33% vīriešu, bet higiēnistu - attiecīgi 33% sieviešu un 21% vīriešu.

Pēc izglītības līmeņa vismaz reizi gadā zobārstu apmeklē 46% aptaujāto ar iegūtu augstāko izglītību, vidējo vai vidējo speciālu izglītību ieguvušo respondentu vidū šis rādītājs ir 30%, bet pamatizglītību ieguvušo vidū - 22%. Tikmēr higiēnistu vismaz reizi gadā apmeklē 34% respondentu ar augstāko izglītību, 19% - ar vidējo vai vidējo speciālo izglītību un 11% pamatizglītību ieguvušo respondentu.

Aptauja veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS, augustā aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu