Prāgā par ES līdzekļu izkrāpšanu tiesā Čehijas ekspremjeru Babišu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Prāgā pirmdien sākusies tiesas prāva pret bijušo Čehijas premjerministru Andreju Babišu, kurš apsūdzēts par ļaunprātīgu Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izmantošanu.

Babišam martā tika izvirzītas apsūdzības par ļaunprātīgu ES līdzekļu izmantošanu 2007.gadā, lai izveidotu luksusa kūrortu "Stārķa ligzda". Lai saņemtu ES palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kompānija, kas veidoja kūrortu, tika nodalīta no Babiša daudznozaru holdinga "Agrofert", bet pēc tam tajā atkal iekļauta. Babišs apsūdzēts par aptuveni divu miljonu eiro izkrāpšanu.

Saskaņā ar žurnālu "Forbes" 67 gadus vecais Babišs ir piektais bagātākais cilvēks Čehijā. Viņš vada populistisko partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) un tiek uzskatīts, ka nākamgad viņš nodomājis kandidēt uz prezidenta amatu.

Babišs, kurš bija Čehijas premjerministrs no 2017.gada līdz 2021.gadam, noliedz visas apsūdzības, taču izmeklēšana ir kaitējusi viņa politiskajai karjerai.

Babišs premjerministra amatu zaudēja pagājušajā gadā, kad vēlēšanās uzvarēja centriski labēja piecu partiju koalīcija, kuru pašreiz vada Petrs Fiala. Pēc tam Babišš kļuva par deputātu, bet martā parlaments atņēma viņam tiesisko imunitāti, lai būtu iespējams izvirzīt apsūdzības.

Reizē ar Babišu apsūdzības izvirzītas arī viņa bijušajai palīdzei Janai Nagjovai.

Tiesas prāva ir piesaistījusi ievērojamu mediju uzmanību. Protestētāji uzbūvēja improvizētu cietuma kameru pretī tiesas namam, un tajā sēdēja protestētājs, kura seju klāja Babiša foto.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu