Ar sakopšanas talkām un koku stādīšanu noslēgusies piektā Pasaules talka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Janis Kļaviņš

Piektā Pasaules talka Latvijā ir noslēgusies. Tās ietvaros sestdien, 17. septembrī iedzīvotāji piedalījās tradicionālajā akcijā “Laimes koki”, kurā cilvēki ir aicināti iestādīt vai iesēt savu nākotnes dižkoku. Tāpat aktīvi tika aizvadītas piejūras sakopšanas talkas Vecāķos un Engures pagastā, kā arī Bišumuižā, kur kopā ar paralimpiešiem, Ukrainas iedzīvotājiem un Īrijas vēstniecību Latvijā tika labiekārtota un sakopta Latvijas Paralimpiskās komitejas teritorija, kur ir iecerēts būvēt Latvijas Paralimpisko sporta centru.

Arī šogad Pasaules talkas ietvaros Latvijā turpinās “Laimes koku” parku izveide. Pirms diviem gadiem Laimes koku parks tika izveidots Valdemārpilī, pērn Jelgavā, bet šogad – 12. septembrī, tāds tika atklāts Smiltenes novada Trapenē. Ņemot vērā lielo pašvaldību interesi, šoruden tiks veidoti vēl divi parki – Viļānos un Krāslavā.

Rudīte Vesere, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore stāsta: “Ļoti nozīmīga ir sabiedrības vides apziņa, ko arī Lielā Talka ir palīdzējusi veicināt. Pēdējo gadu laikā talkā savākto atkritumu daudzums samazinās, kas nozīmē, ka cilvēki mazāk piesārņo vidi. Sabiedrība vēlas dzīvot tīrā vidē, tāpēc esam gandarīti, ka arī Latvijā strādā depozīta sistēma un tirgū vairs nav pieejami plastmasu saturošie vienreizlietojamie trauki, galda piederumi (izņemot glāzes), jo tiem visiem ir alternatīvas. Tāpēc ceram, ka arī turpmākās talkas pierādīs, ka Latvijā ir samazinājies plastmasas atkritumu skaits, jo tos ir iespējams nodot otrreizējai pārstrādei un enerģijas ražošanai.”

“Šobrīd Latvijā meži sastāda vairāk nekā pusi no Latvijas valsts teritorijas. Tie neapšaubāmi ir mūsu bagātība, kas ir jāturpina kopt un saglabāt. Mežs nav tikai koki, tie ir arī kukaiņi, dzīvnieki un citi augi, kuri kopā viedo mūsu dabas bioloģisko daudzveidību. Diemžēl statistikas dati liecina, ka atkritumu daudzums mežos nemazinās, tāpēc saprotam, ka joprojām ir nepieciešams turpināt izglītot sabiedrību par to, kāpēc ir svarīgi saglabāt dabu tīru un neskartu. Tieši tāpēc priecājamies, ka “Latvijas valsts meži” jau piekto gadu pēc kārtas var būt daļa no Pasaules talkas, lai kopā gan ar darbiem, gan sarunām tuvoties mērķim – Latvija kā zaļākā valsts pasaulē!” tā “Latvijas valsts meži” vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.

“Mežpils alus” komunikācijas vadītājs Toms Kursītis aicina: “Rūpējoties par tīru un sakoptu vidi būtiska nozīme ir ne tikai individuālai iesaistei, bet arī atbildīgai uzņēmējdarbībai. Tāpēc arī mums ir svarīgi nodrošināt ilgtspējīgu produktu ražošanas procesu, kā arī zināt, ka mūsu darbinieki atbildīgi izturas pret vidi – regulāri piedalās kopīgās talkās un piekopj dažādus zaļa dzīvesveida paradumus ikdienā. Jau piecpadsmit gadus pēc kārtas Lielā Talka vieno sabiedrību un priecājamies, ka varam būt daļa no tās, jo ticam un ceram, ka arī nākamās paaudzes varēs piedzīvot šādas sakopšanas talkas un padarīt mūsu Latviju tīrāku un zaļāku.”

Vita Jaunzeme, Lielā Talkas un Pasaules talkas organizatore Latvijā uzsver: “Mēs varam būt lepni par to, ka esam vieni no Pasaules talkas iniciatoriem un sabiedrība ir motivēta talkot gan pavasara Lielajā talkā, gan rudenī. Bērni ir mūsu nākotne un jau šodien mēs veidojam to vidi, kurā viņi dzīvos pēc 50 gadiem. Tāpēc vēlos teikt paldies gan vecākiem, gan pedagogiem, kas jau no mazotnes bērnos ieliek šo pamatu – nepieciešamību rūpēties par dabu. Vēlos teikt arī sirsnīgu paldies talkotājiem, kuri par spīti mainīgajiem apstākļiem pielika savu roku, lai padarītu Latviju zaļāku, tīrāku un veselāku.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu