Japānas premjers: Krievijas agresija parāda, ka nepieciešamas ANO reformas (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Japānas premjerministrs Fumio Kisida otrdien pauda vilšanos par Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes nespēju pienācīgi reaģēt uz Krievijas iebrukumu Ukrainā Maskavas veto tiesību dēļ, aicinot veikt reformas, kas ļautu ANO labāk aizstāvēt mieru un kārtību pasaulē.

Apvienoto Nāciju Organizācijai agrāk bija galvenā loma miera uzturēšanā pasaulē, taču "starptautiskās kārtības pamats šobrīd ir vardarbīgi satricināts", Kisida sacīja runā ANO Ģenerālajā asamblejā.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā grauj ANO Statūtu filozofiju un principus, kā arī to, ka visām valstīm ir jāievēro tiesiskums. Krievija ir ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts ar veto tiesībām un ir noraidījusi kritiku par savu rīcību Ukrainā.

"Mums ir jārēķinās ar realitāti, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas integritāte ir apdraudēta, jo Krievija, kas ir ANO Drošības padomes dalībvalsts, ir iebrukusi Ukrainā," sacīja Kisida. Reformas tiek apspriestas gandrīz 30 gadus, viņš teica. "Tas, kas mums ir vajadzīgs, ir rīcība reformu virzienā, nevis tikai runas," uzsvēra Japānas premjers.

Japāna jau sen ir centusies reformēt ANO Drošības padomi, norādot, ka to izveidoja Otrā pasaules kara uzvarētāji un ka tā neatspoguļo starptautiskās sabiedrības realitāti. Kopš 2004.gada Japāna ir iestājusies par reformām kopā ar Vāciju, Indiju un Brazīliju kā Četru valstu grupa. Tomēr, lai panāktu izmaiņas, būtu nepieciešams veikt grūti īstenojamus grozījumus ANO Statūtos.

Kisida sacīja, ka Japāna ir apņēmusies sniegt lielāku atbalstu Apvienoto Nāciju Organizācijai, lai palīdzētu tai uzņemties lielāku lomu miera un drošības uzturēšanā pasaulē.

Japāna, sākot no janvāra, būs viena no Drošības padomes nepastāvīgajām loceklēm. Kisida solīja, ka Japāna "patiesi ieklausīsies ne tikai lielajās, bet arī mazajās balsīs, lai stiprinātu tiesiskumu starptautiskajā sabiedrībā".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu