G7 nosoda Krievijas organizētos pseidoreferendumus Ukrainā un daļējo mobilizāciju (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Shag 7799/Shutterstock

G7 valstu līderi piektdien nosodījuši Krievijas organizētos pseidoreferendumus okupētajās Ukrainas teritorijās, kā arī kritizēja daļējo mobilizāciju, ko trešdien izsludinājis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

G7 norādīja, ka referendumiem "nav juridiska spēka vai leģitimitātes, kā to demonstrēja Krievijas sasteigtās organizēšanas metodes, kas nekādā veidā nerespektē demokrātiskās normas," un nosodīja "klajo vietējo iedzīvotāju iebiedēšanu."

Viņi sacīja, ka pseidoreferendumi nekādā veidā nav likumīga ukraiņu tautas gribas izpausme, norādot, ka ukraiņi konsekventi pretojušies Krievijas centieniem ar spēku mainīt robežas.

G7 līderi uzsvēra, ka nekad neatzīs aneksiju, ja tāda notiks.

G7 valstis aicināja visas valstis nepārprotami noraidīt pseidoreferendumus kā Krievijas mēģinājumu radīt nepatiesu aizsegu saviem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

G7 valstis paziņoja, ka ir gatavas radīt papildu ekonomiskās izmaksas Krievijai, kā arī privātpersonām un organizācijām - gan iekšienē, gan ārpus Krievijas - kas sniegušas politisku vai ekonomisku atbalstu Krievijas nelegālajiem mēģinājumi mainīt Ukrainas teritoriālo statusu.

"Mēs esam nelokāmi savā apņēmībā sniegt atbalstu, kas Ukrainai ir nepieciešams, lai saglabātu savu suverenitāti un teritoriālo integritāti, aizstāvētu sevi un izvēlēties savu nākotni. Mēs turpināsim nodrošināt finansiālu, humanitāru, militāru, diplomātisku un juridisku atbalstu un virzīsimies uz priekšu ar atjaunošanas darbiem," paziņoja G7, runājot par oktobrī plānoto konferenci par Ukrainas atjaunošanu.

"Mēs stingri turēsimies kopā ar Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams," paziņoja G7 valstis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu