VIDEO "Takeši pils pēdējais līmenis!" Izceļas diskusija par uzbrauktuvi pie gājēju tilta pār Mūsas upi Bauskā

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twitter/@Snowtales

Interneta vidē ar plašu rezonansi guvusi uzbrauktuve pie gājēju tilta pār Mūsas upi Bauskā. Tās uzdevums ir padarīt tiltu pieejamu māmiņām ar bērnu ratiem, velobraucējiem un cilvēkiem ratiņkrēslos, taču interneta lietotāji apšauba, vai vizuāli nesimpātiskais vides pieejamības risinājums ar veseliem 14 posmiem praktiski pilda savu funkciju, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Serpentīns, kā to iesaukuši vietējie, reizē ar gājēju tiltu uzbūvēts 2016. gadā. Tas Bauskas pašvaldībai izmaksājis vairāk nekā 800 000 eiro. Tilts savieno Bērzkalnu ciemu vienā Mūsas upes krastā un Bauskas centru – otrā.

Lai gan raidījuma uzrunātie vietējie ir priecīgi, ka padomāts par tiem, kas kāpnes nevar pievarēt, atzīst, ka savi trūkumi uzbrauktuvei tomēr ir. Kāds min tieši būves vizuālo izpildījumu, kāds ilgo ceļu, kas jāpavada, mērojot visus 14 posmus.

Vietējais jaunietis Andris, kurš velosipēdu nesa pa kāpnēm, atklāj, ka tādā veidā cenšas ietaupīt laiku. Viņš piekrīt nelielam eksperimentam, kurā uzņem laiku, vai ātrāk nest velosipēdu rokās pa kāpnēm, vai braukt lejā pa uzbrauktuvi.

Andris un citi vietējie ir priecīgi, ka iespējams upi šķērsot, jo citādi nāktos mest pamatīgu līkumu pa Mūsas autotiltu, kas nozīmē zaudēt līdz pat 40 minūtēm vairāk laika ceļā. Bauskas pašvaldības pārstāvis atceras, ka iepriekš šai vietā bijis vecs, nedrošs trošu tilts, kuru uzdrošinājušies šķērsot vien paši drosmīgākie. Arī šeit iespējas uzbūvēt cita veida nobrauktuvi esot bijušas ļoti ierobežotas.

Bauskas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka stāsta: "Jūs redzat, no šīs puses, kāds ir kritums, teiksim tā, kāda ir augstuma starpība no tilta klātnes līdz pat augšai. Tie ir 15 metri. Un stāva nogāze, kā arī jāņem vērā, ka ir arī grava blakus un privātā zeme, kur mēs nedrīkstam savus līdzekļus ieguldīt. Vieta ļoti šaura."

Arī invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" dod priekšroku pandusam, ne pacēlājam. Tāds izbūvēts, piemēram, pie Vanšu tilta Rīgā, taču biežo tehnisko ķibeļu dēļ savus pasažierus pieviļ.

Aptuveni 50 metrus no tilta gaida nākamais pārbaudījums – novecojušas betona kāpnes, kuras iespējams pievarēt vien kājāmgājējiem, taču par tiem, kuri ceļu mēro ar bērnu ratiņiem vai ratiņkrēslu, padomāts nav.

Video: "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu