13 lietas, kuras nemazgā ar tīru ūdeni!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ūdeni var uzskatīt par visnekaitīgāko tīrīšanas līdzekli, taču ikkatrā mājoklī ir lietas, kurām tīrs ūdens nāks par ļaunu.

Lai gan ūdens tīrīšanas ziņā ir galvenais produkts un bāze konkrētiem tīrīšanas līdzekļiem vai pašu gatavotām emulsijām, piemēram, ūdens un dzeramās sodas mikstūrai, tomēr atsevišķi materiāli vai virsmas pieprasa mazgāšanu ar speciālu līdzekli – tīrs ūdens nodarīs vairāk ļauna nekā laba.

Samts

Tīrā ūdenī nav ieteicams mazgāt nevienu pūkaino tekstilu, piemēram, samtu, mākslīgo kažokādu, mikrošķiedras vai velūru. Lai gan pats ūdens nesabojās audumu, to sabojās žūšanas process, kurā šķiedras salips viena ar otru, tādējādi veidojot plankumus, kuros samta šķidras ir deformējušās. Ūdens vietā ir ieteicams izmantot speciālu tīrīšanas līdzekli un īpašu bristi, lai attīrītu samta mēbeles, vēsta portāls “Reader’s Digest”.

Lamināta vai dēļu grīdas

Arī ūdensizturīga grīdas laka ar laiku nopulējas, kas nozīmē, ka grīdas mazgāšana ar parastu ūdeni var sabojāt grīdas virsmu, liekot tai izplesties un nomelnēt. Labākā taktika lamināta vai koka dēļu grīdas mazgāšanai būs pareizu tīrīšanas līdzekļu izvēle. Ņem talkā slotu ar speciālu mikrošķiedras lupatu, bet grīdu mazgā ar koka grīdai paredzētu līdzekli, kas grīdas virsmai veidos papildus aizsargkārtiņu un saudzēs to no bojājumiem.

Koka mūzikas instrumenti

Mūzikas instrumentu kopšana ir visai sarežģīts jautājums, jo mūzikas instrumenti ir veidoti no dažādiem materiāliem. Koka instrumenti, gluži kā koka grīdas, ūdens ietekmē var bojāties, proti, koks var izplesties, savukārt ūdens radītais mitrums var pat veicināt instrumenta lakas plaisāšanu vai lobīšanos. Tā vietā izvēlies specializētus pūšamos līdzekļus.  

Elektronika

Ikvienam ir skaidrs, ka elektronika ar ūdeni nav savienojami elementi, taču tik un tā daudzi no televizoriem, datora monitoriem vai citas elektronikas putekļus notīra ar slapju lupatiņu. Diemžēl šī var būt liktenīga kļūda, jo ūdens pilieni var iekļūt televizora, spēļu konsoļu vai datora monitora iekšpusē un radīt bojājumus. Mitrās lupatiņas vietā izvēlies sausu mikrošķiedras lupatu, bet lipīgu traipu attīrīšanai izvēlies speciālas mitrās salvetes vai ļoti uzmanīgi konkrēto vietu tīri ar ļoti viegli samitrinātu lupatu.  

Sudraba piederumi

Sudraba piederumus drīkst mazgāt ūdenī, ja tie ir netīri pēc ēšanas, taču, ja ir jāveic piederumu apkope, mazgāšana ūdenī liks tiem apsūbēt. Tā vietā sudraba piederumus nopulē ar kokvilnas lupatiņu vai izmanto speciālo līdzekli. Tikpat efektīvs būs kečups – ar to noklāj apsūbējušus sudraba priekšmetus, ļauj kečupā esošajiem skābajiem elementiem iedarboties vismaz desmit minūtes un pēcāk to notīri ar kokvilnas lupatu vai papīra salveti.

Kontaktlēcas

Lai gan optometristi parasti izskaidro kontaktlēcu kopšanas noteikumus, pārsteidzoši daudz cilvēku tās mēdz mazgāt zem tekoša ūdens vai iemērc ūdens glāzē uz nakti. Diemžēl tā var iedzīvoties nepatīkamās acu infekcijās. Krāna vai pat vārīts ūdens nav pilnīgi sterils, tajā var būt dažādi kaitīgi mikroorganismi, kuri pēcāk var nokļūt acīs un izraisīt slimības. Drošākais veids, kā attīrīt kontaktlēcas, ir speciāli kontaktlēcu šķidrumi.

Spuldžu rozetes un spuldzes

Tīrot lampas vai spuldzes ar mitru lupatu, ūdens var iekļūt spuldžu rozetēs un izraisīt īssavienojumu, kas tālāk var rezultēties ugunsgrēkā. Tā vietā putekļus no lampām notrauc ar sausu lupatu, bet mitro tīrīšanu veic tikai tad, kad lampas ir izslēgtas.

Ķieģeļi

Porainas virsmas, tostarp ķieģeļi, parasti ir apstrādāti ar aizsargājošu laku, kas neļauj tajās iekļūt mitrumam un pasargā no plaisāšanas. Ja ķieģeļi vai pat cementa virsmas tiek bagātīgi mazgātas ar ūdeni, pamazām šī virskārta nomazgājas nost, atsedzot porainās virsmas mitruma ietekmei. Prātīgāk būtu ķieģeļu sienu tīrīšanā izmantot putekļusūcēju vai maigas birstes.

Zīds

Mazgājot zīda audumus ar ūdeni, tas var radīt neatgriezeniskus bojājumus, proti, tā ietekmē var rasties traipi vai diskolorācija. Šis ir ārkārtīgi trausls audums, tādēļ to ir nepieciešams mazgāt ar speciāliem līdzekļiem vai, ideālā variantā, nodot speciālistu rokās, proti, ķīmiskajās tīrītavās.

Ādas mēbeles

Ja mazgāsi mēbeles, somas vai pat apģērbu ar tīru ūdeni, tas veicinās ādas izžūšanu un plaisāšanu. Veikalu plauktos ir pieejami neskaitāmi daudz līdzekļu ādas mēbeļu kopšanai, kas lieliski attīrīs materiālu un atjaunos tā elastību.

Marmora virsmas

Līdzīgi kā ķieģeļiem, arī marmors ir porains materiāls, kas ūdens ietekmē var bojāties. Arī marmora kopšanā labāk izvēlies sausu lupatu vai birsti, bet, ja nepieciešams materiālu attīrīt no jaudīgākiem traipiem, saimniecības preču veikalos lūko pēc specializēta līdzekļa.  

Gāzes plīts riņķi

Lai gan gāzes plīts virsmas attīrīšanā ūdens izmantošana ir neizbēgama, tomēr aizdedzes elementu tīrīšanai tas nebūs piemērots. Ja aizdedzes elementi kļūs mitri, tie neaizdegsies, kad mēģināsi piešķilt uguni. Dažkārt šī situācija atrisinās pati no sevis un aizdedzes elementi izžūst, tomēr var gadīties, ka tie saslapinot tiek neatgriezeniski sabojāti. Tādēļ, tīrot plīts virsmu, uzklāj tīrīšanas līdzekli tikai ap plīts riņķiem un tīrīšanu veic, nepieskaroties aizdedzes elementiem.

Koka mēbeles

Gluži kā koka grīdām, arī koka mēbelēm mitrums nāks par skādi. Padomā – ja turi pilnu tējas krūzi uz koka galdiņa, var gadīties, ka tā atstās savu zīmogu – aplīti; arī mazgājot galdu ar ūdeni, notiks tas pats process, tikai lielākā mērogā. Ūdens vietā izvēlies speciālus sprejus vai aerosolus, bet no tautas metodēm labi darbosies citronu eļļa vai koka eļļa, kas palīdzēs attīrīt mēbeles no niknākiem traipiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu