Atveras pirmie 14. Saeimas vēlēšanu iecirkņi Austrālijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sidnejas opera
Sidnejas opera Foto: Pexels

Tagad, pusnaktī pēc Latvijas laika, atveras pirmie 14.Saeimas vēlēšanu iecirkņi Austrālijā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Vēlēšanu iecirkņi ir sākuši darboties Austrālijas galvaspilsētā Kanberā, kā arī pilsētās Brisbenā, Melburnā un Sidnejā.

Plānots, ka plkst.0.30 pēc Latvijas laika Saeimas vēlēšanu iecirknis atvērsies arī Austrālijas pilsētā Adelaidā.

Vēl cits iecirknis Austrālijā, Pērtā, kā arī iecirkņi Japānā, Dienvidkorejā un Ķīnā atvērsies, kamēr Latvijā vēl būs nakts.

Tas saistīts ar laika joslu starpību, jo šajās vietās 1.oktobra plkst.7 iestājas, kamēr Latvijā vēl nav sācies 1.oktobra rīts.

Kā ziņots, šodien ir Saeimas vēlēšanu oficiālā diena, kad balsošana notiks no plkst.7 līdz 20.

Šonedēļ trīs dienās, kad atsevišķos vēlēšanu iecirkņos bija iespēja nodot glabāšanā balsi 14.Saeimas vēlēšanās, balsotāju aktivitāte bijusi lielāka nekā pirms četriem gadiem - šo iespēju kopumā izmantoja 63 342 pilsoņi jeb 4,11% no vēlētāju kopskaita, liecina CVK apkopotā informācija.

Salīdzinoši vēlēšanās pirms četriem gadiem kopumā trīs dienās savu balsi glabāšanā bija nodevis 33 791 vēlētājs jeb 2,18% no visiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

14.Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā kopumā pretendē 1829 deputātu kandidāti.

No kandidātiem 1164 jeb 63,6% ir vīrieši un 665 jeb 36,4% sievietes. No pretendentiem 1365 jeb 74,6% augstākā izglītība, 431 jeb 23,6% vidējā izglītība un 33 jeb 1,8% pamatizglītība.

Atbilstoši izlozē iegūtajām vietām vēlētājiem izsniedzamo biļetenu komplektā uz 14.Saeimu ar pirmo numuru startē "Jaunā vienotība", ar otro numuru "Latvijas krievu savienība", ar trešo - Zaļo un zemnieku savienība, ar ceturto numuru - "Tautas kalpi Latvijai", ar piekto numuru - "Suverēnā vara", ar sesto - "Kristīgi progresīvā partija", bet ar septīto numuru - "Saskaņa".

"Stabilitātei!" vēlēšanās ir astotais numurs, "Tautas varas spēkam" - devītais, bet "Vienoti Latvijai" - desmitais numurs. Ar 11.numuru kandidēs Nacionālā apvienība, 12.kārtas numurs tika partijai "Latvija pirmajā vietā", bet 13.numurs - "Konservatīvajiem".

Ar 14.numuru vēlēšanās startē partija "Katram un katrai", ar 15.numuru - "Progresīvie", bet ar 16.numuru - "Attīstībai/Par!". 17.numurs vēlēšanās būs "Apvienībai Latvijai", 18.numurs - "Apvienotajam sarakstam - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija", bet pēdējais, 19.numurs, ir partijai "Republika".

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji, var pieteikties balsot savā atrašanās vietā.

Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte), tajā skaitā, kam derīguma termiņš beidzies kopš 2020.gada 1.marta. 14.Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, līdz ar to spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts.

Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks tiešsaistes reģistrā pārliecināsies par vēlētāja tiesībām balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis. Par vēlēšanu materiālu saņemšanu būs jāparakstās papīra balsotāju sarakstā. Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbosies, vēlētāji varēs nobalsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu