Foto ⟩ Latvijā atveras vēlēšanu iecirkņi 14.Saeimas vēlēšanās (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Plkst.7 Latvijā durvis vēruši 949 vēlēšanu iecirkņi 14.Saeimas vēlēšanās.

Vēlēšanu iecirkņi strādās līdz plkst.20.

Vēl ir izveidots 81 vēlēšanu iecirknis ārvalstīs - daļa no tiem sāka strādāt jau pirms vairākām stundām, bet citi vēl tikai vērsies vaļā atbilstoši vietējam laikam.

Šonedēļ trīs dienās, kad atsevišķos vēlēšanu iecirkņos bija iespēja nodot glabāšanā balsi 14.Saeimas vēlēšanās, balsotāju aktivitāte bijusi lielāka nekā pirms četriem gadiem - šo iespēju kopumā izmantoja 63 342 pilsoņi jeb 4,11% no vēlētāju kopskaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Salīdzinoši vēlēšanās pirms četriem gadiem kopumā trīs dienās savu balsi glabāšanā bija nodevis 33 791 vēlētājs jeb 2,18% no visiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Šovakar plkst.21 Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā paredzēta CVK preses konference, aģentūru LETA informēja vēlēšanu komisijas pārstāve Laura Krastiņa.

Kā norāda CVK, vēlētājs, kurš iepriekš nodevis balsi glabāšanā, drīkst pārdomāt un balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, 1.oktobrī. Šādā gadījumā glabāšanā nodotais balsojums netiks līdzskaitīts, jo katram balsstiesīgajam pilsonim ir tiesības balsot vienu reizi.

14.Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā kopumā pretendē 1829 deputātu kandidāti.

No kandidātiem 1164 jeb 63,6% ir vīrieši un 665 jeb 36,4% sievietes. No pretendentiem 1365 jeb 74,6% augstākā izglītība, 431 jeb 23,6% vidējā izglītība un 33 jeb 1,8% pamatizglītība.

Atbilstoši izlozē iegūtajām vietām vēlētājiem izsniedzamo biļetenu komplektā uz 14.Saeimu ar pirmo numuru startē "Jaunā vienotība", ar otro numuru "Latvijas krievu savienība", ar trešo - Zaļo un zemnieku savienība, ar ceturto numuru - "Tautas kalpi Latvijai", ar piekto numuru - "Suverēnā vara", ar sesto - "Kristīgi progresīvā partija", bet ar septīto numuru - "Saskaņa".

"Stabilitātei!" vēlēšanās ir astotais numurs, "Tautas varas spēkam" - devītais, bet "Vienoti Latvijai" - desmitais numurs. Ar 11.numuru kandidēs Nacionālā apvienība, 12.kārtas numurs tika partijai "Latvija pirmajā vietā", bet 13.numurs - "Konservatīvajiem".

Ar 14.numuru vēlēšanās startē partija "Katram un katrai", ar 15.numuru - "Progresīvie", bet ar 16.numuru - "Attīstībai/Par!". 17.numurs vēlēšanās būs "Apvienībai Latvijai", 18.numurs - "Apvienotajam sarakstam - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija", bet pēdējais, 19.numurs, ir partijai "Republika".

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīgas, Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales - un katra vēlēšanu apgabala iecirkņos būs atšķirīgas (tikai attiecīgā vēlēšanu apgabala) vēlēšanu zīmes.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu iecirknī, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji, var pieteikties balsot savā atrašanās vietā, darot to laikus.

Balsstiesības Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte), tajā skaitā, kam derīguma termiņš beidzies kopš 2020.gada 1.marta. 14.Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, līdz ar to spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts.

Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks tiešsaistes reģistrā pārliecināsies par vēlētāja tiesībām balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis. Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbosies, vēlētāji varēs nobalsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, vēlētajam jāuzrāda pase vai personas apliecība. Vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks noskenēs personu apliecinošā dokumenta numuru vai kvadrātkodu un elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā pārliecināsies, ka vēlētājam ir tiesības balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis.

Vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kurā pilsonim būs jāparakstās par vēlēšanu materiālu saņemšanu. Saņemot balsošanas materiālus, balsotājam jāpārliecinās, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai ir izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes.

Pēc tam pilsonim jādodas uz vēlēšanu kabīni vai balsošanai paredzēto nodalījumu, kur vienatnē jāizdara sava izvēle. No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena - ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlētājs gribētu balsot.

Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai arī atzīmēt „+” zīmi tiem kandidātiem, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta un izsvītrot to kandidātu vārdus, uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Šī vēlēšanu zīme jāievieto vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Saeimas vēlēšanās nodotās balsis skaita vēlēšanu iecirkņos vakarā un naktī pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas. Pa pastu no vēlētājiem ārvalstis saņemtās balsis tiks skaitītas, kad beigsies balsošana visos ārvalstīs izveidotajos vēlēšanu iecirkņos. Laika starpības ar Latviju dēļ tas būs svētdien, 2.oktobrī.

Rīgas vēlēšanu apgabalā 14.Saeimas vēlēšanās būs 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 12 deputātu vietas.

Vēlēšanu rezultātus plānots publicēt mājaslapā "

CVK uzziņu tālrunis vēlētājiem 6704 9999 šodien strādās no plkst.7 līdz 24.

CVK norāda, ka par mēģinājumiem prettiesiskā veidā ietekmēt balsojumu, jāzvana Valsts policijai pa tālruni 110 vai arī jāsazinās ar Valsts Drošības dienestu pa tālruni 67 208 964 vai e-pastu "dd@vdd.gov.lv". Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā, iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu "knab@knab.gov.lv" vai zvanot uz tālruni 8000 2070.

Par neatļautu priekšvēlēšanu aģitāciju vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām pilsētvidē (pie iecirkņa, aģitācijas plakāti, skrejlapu dalīšana u.tml.) un sabiedriskās kārtības pārkāpumiem jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruni 110. Par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai 50 metrus no iecirkņa ieejas jāinformē arī attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos jāziņo Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, sūtot e-pastu "neplp@neplp.lv" vai zvanot uz tālruni 67 221 848.

Savukārt par personas datu aizsardzības pārkāpumiem jāinformē Datu valsts inspekcija, sūtot e-pastu "agita.silniece@dvi.gov.lv" vai zvanot uz tālruni 67 686 031.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu