Limanas ielenkums: pilsētā varētu būt palikuši līdz 5000 krievu karavīru (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ukraina sestdien paziņojusi, ka Limanas ielenkums ir noslēdzies un ka ukraiņu karaspēks iegājis pilsētā. Saskaņā ar iepriekšējām aplēsēm ielenktajā teritorijā Doneckas apgabalā atradās ap pieciem tūkstošiem Krievijas karavīru, taču nav zināms, cik daudzi nepaspēja aizbēgt.

Sestdien sociālajos tīklos sāka parādīties video, kuros Ukrainas karavīri redzami Limanā. Ukrainas armijas austrumu grupējuma pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Črevatijs apstiprināja, ka ielenkts Krievijas grupējums Limanas rajonā un ka atbrīvotas piecas apdzīvotas vietas: Jampiļa, Novoseļivka, Šandrigolove, Drobiševe un Stavki.

Vēlāk viņš apstiprināja sociālajos tīklos izskanējušo informāciju, ka Ukrainas armija iegājusi Limanā, taču norādīja, ka pilsētā turpinās kaujas.

Informācija, kas iepriekš tika izplatīta sociālajos tīklos ir taisnība, "mēs esam jau Limanā. Taču notiek kaujas. Sīkāka informācija būs vēlāk," pavēstījis Črevatijs.

Arī Aizsardzības ministrija tviterī paziņojusi, ka Limanā iegājuši ukraiņu gaisa desantnieki.

Drīz pēc tam Krievija paziņoja, ka atvilkusi karavīrus no Limanas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka diennakts laikā tās spēki esot nogalinājuši vairāk nekā 200 ukraiņu karavīru un iznīcinājuši 14 bruņutransportierus.

"Neskatoties uz ciestajiem zaudējumiem, ienaidnieks, kuram ir ievērojams pārspēks un iespējas, ieveda rezerves un turpināja ofensīvu," sacīja ministrijas pārstāvis.

Črevatijs sacīja, ka Limanā atradās līdz 5500 Krievijas karavīru, taču domājams, ka daļa paspējusi aizbēgt.

Arī Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Sergejs Haidajs sociālajos tīklos norādījis, ka Limanā palikuši ap pieciem tūkstošiem Krievijas karavīru. "Viņi krievu komandieriem lūdza atļauju iziet no pilsētas, bet saņēma atteikumu," raksta Haidajs, piebilstot, ka krievu karavīriem esot atstātas tikai trīs izvēles iespējas - mēģināt pārraut ielenkumu, mirt vai padoties. 

Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Jurijs Saks sestdienas pēcpusdienā intervijā raidorganizācijai BBC raksturojis Ukrainas armijas panākumus Limanā kā "vērā ņemamu panākumu".

Attiecībā uz Limanā palikušajiem krievu karavīriem viņš norādīja, ka apmēram 5000 karavīriem esot dota iespēja padoties un ka tikšot nodrošināti "visi vajadzīgie pasākumi", lai ieročus nolikušie krievu karavīri tiktu izvesti no pilsētas.

ASV Kara pētniecības institūts (ISW) sestdienas rītā publicētā ziņojumā prognozējis, ka Ukrainas bruņotie spēki Limanu varētu pilnībā aplenkt vai ieņemt nākamo 72 stundu laikā. Ziņojumā bija norādīts, ka piektdien Krievijas karaspēks turpināja atkāpties no savām pozīcijām ap Limanu, savukārt Ukrainas spēki turpināja tos ielenkt.

Kad tika publiskots video ar ukraiņu karavīriem Limanā, krievu prokremliskie "Telegram" kanāli sāka atzīt, ka Ukraina jau ieņēmusi Limanu vai vismaz iegājusi pilsētā, vēsta raidorganizācija BBC.

"Ja vispār pastāv iespēja aizstāvēt un no jauna ieņemt pilsētu, tad tā ir ārkārtīgi niecīga," rakstīja viens no Krievijas iebrukumu atbalstošajiem krievu blogeriem.

Saskaņā ar ISW rīcībā esošo informāciju, Ukrainas karaspēks bija nogriezis vienīgo krievu atkāpšanās ceļu no Limanas.

Raidorganizācija "Радіо Свобода" publicējusi video, kurā dzirdams, kā ielenktajā teritorijā tiek atskaņoti aicinājumi Krievijas karavīriem padoties. "Atcerieties: savai valdībai jūs neesat vajadzīgi. Viņiem jūs esat lielgabalu gaļa. Jūs esat vajadzīgi mājās saviem tuviniekiem," teikts paziņojumā.

Limanas stratēģiskais nozīmīgums

Limana kalpoja kā loģistikas un transporta mezgls krievu operāciju nodrošināšanai Donbasa reģiona ziemeļos, un pilsētas zaudēšana būs kārtējais trieciens Krievijas agresīvā kara iecerēm.

Limana ir svarīgs posms dzelzceļa satiksmē starp Donecku, Luhansku un Harkivu.

"Limana ir svarīga, jo tā ir nākamais solis Ukrainas Donbasa atbrīvošanā. Tā dod iespēju virzīties tālāk uz Kreminnu un Severodonecku, un tas psiholoģiski ir ļoti svarīgi," piebildis Črevatijs.

Ukrainas bruņotie spēki pēc Limanas atbrīvošanas varētu virzīties tālāk uz Luhansku - vienu no četriem Ukrainas reģioniem, ko Krievija piektdien nelikumīgi anektēja, pirms tam tur sarīkojot neleģitīmus pseidoreferendumus par pievienošanos Krievijai.

Limanas atbrīvošana no Krievijas okupācijas karaspēka ir starp Ukrainas lielākajiem militārajiem panākumiem kopš Krievijas iebrukuma sākuma.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu