Latkovskis: Neveidojot četru partiju koalīciju, varētu tikt apgrūtināts darbs komisijās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai topošā valdība varētu izdarīt patiešām lielas lietas, ir nepieciešams pamatīgs vismaz 60 deputātu atbalsts Saeimā, jo tas nodrošina arī nopietnu pārsvaru komisijās, intervijā laikrakstam "Diena" pauž 14.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās "Jaunās vienotības" (JV) valdes loceklis un parlamenta deputāts Ainars Latkovskis.

"Loģika ir, ka valdību veido četras partijas kopā ar 64 balsīm, citādi sadalām lēnes un priecājamies katrs par savām ministrijām. Es varu pateikt - tas nav mūsu interesēs," norāda Latkovskis, tādējādi paužot atbalstu arī "Progresīvo" iesaistīšanai jaunajā koalīcijā, kam īpašu atbalstu līdz šim nav pauduši pārējie divi potenciālie sadarbības partneri - "Nacionālā apvienība" (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS).

Latkovskis skaidro, ka situācijā, kad koalīcijai būtu tikai 54 balsis, tad valdībā atbalstītu tiesību aktu virzība draudētu apstāties pēc nonākšanas atbildīgajā Saeimas komisijā, kur, iespējams, būtu opozīcijas deputātu pārsvars.

"Vēl viens ļoti svarīgs arguments - Saeimas Nacionālās drošības komisiju (NDK) veido pa vienam no katras frakcijas pārstāvja, un, ja koalīcijā ir trīs, bet opozīcijā četras frakcijas, tad koalīcija nevar rēķināties ar kontroli šajā komisijā, tā var tikpat labi nokļūt opozīcijas rokās. Grūti iedomāties, kāpēc NA un AS to nesaprot," intervijā "Dienai" skaidro Latkovskis.

Viņš norāda, ka līdz ar to JV ir gatava runāt un arī strādāt koalīcijā kopā ar "Progresīvajiem". "Protams, tas būs grūti un prasīs noformulēt valdības deklarāciju, bet ir lietas viņu programmā, kas noteikti ir pieņemamas arī citiem partneriem," uzskata JV politiķis.

Kā ziņots, JV par nākamās valdības koalīcijas veidošanu šodien tiksies ar AS un NA, bet rīt - ar "Progresīvo" pārstāvjiem.

Virzoties uz priekšu topošās koalīcijas veidošanas procesam jaunievēlētajā 14.Saeimā, saglabājas neskaidrība, kāda loma procesa noslēgumā būs partijas "Progresīvie" Saeimas frakcijai.

Pirmdien nākamajā parlamentā ievēlēto partiju pārstāvji tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu.

JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc tikšanās pauda, ka "valstij vislabāk būtu" plašāka koalīcija. Viņš starp JV, AS, NA un "Progresīvo" pārstāvjiem neredz tādas iekšējās pretrunas, kas četrām partijām neļautu atrast vienošanos.

Savukārt NA rīcībspējīgu valdības modeli redz trīs partiju koalīcijā kopā ar JV un AS, pauda NA līderis Raivis Dzintars. NA jūtot stingru pieprasījumu no partijas biedriem un atbalstītājiem veidot šādu, vērtību ziņā savienojamu koalīciju, jo NA ar "Progresīvajiem" esot ļoti būtiskas ideoloģiskās un vērtību atšķirības.

Viens no AS līderiem Uldis Pīlēns norādījis, ka jautājumu par "Progresīvo" ņemšanu vai neņemšanu koalīcijā AS vēl plāno izrunāt ar JV un NA. Kā nākamās koalīcijas kodola partijas Pīlēns redz AS, JV un NA.

"Progresīvo" līderis Kaspars Briškens uzsvēris, kas partija ir gatava būt daļa no topošās koalīcijas jaunievēlētajā 14.Saeimā, uzsverot, ka Latvijas interesēs ir, lai pašreizējos ļoti sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos būtu plašāka, četru partiju - JV, AS, NA un "Progresīvo" - koalīcija ar 64 deputātu balsīm.

Levits pieļāvis abas iespējas - ka koalīcijā varētu būt gan trīs partijas, visdrīzāk, domājot ar tām JV, AS un NA, gan četras partijas jeb kopā ar "Progresīvajiem". Reizē Levits arī min trešo iespēju - cita veida sadarbības formātu, ja gadījumā ideoloģisko atšķirību dēļ "Progresīvie" nevarētu būt koalīcijas kodolā.

Levits pirmdien pilnvaroja Kariņu sākt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu. Plānots, ka pēc nedēļas JV līderim jāinformē Levits par sarunu rezultātiem.

Iespējamās opozīcijas partijas vēl nesteidz paziņot par to, kāda būs viņu loma parlamentā. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputāts Viktors Valainis, vaicāts, vai no Valsts prezidenta ir sadzirdējis mājienus par ZZS palikšanu opozīcijā, norādīja, ka paļausies uz Satversmē noteikto ceļu - prezidents nominē premjera amata kandidātu, kurš izvēlēsies partijas, kuras aicināt koalīcijā.

Partijas "Stabilitātei!" līderis Aleksejs Rosļikovs uzskata, ka pašlaik būtu ļoti aplami, ja kāds tagad droši pateiktu, ka koalīcija tiks veidota bez "Stabilitātei!" vai ka Kariņš noteikti būs arī nākamais premjers. Arī partijas "Latvija pirmajā vietā" līderis Ainārs Šlesers nesteidza partiju pieskaitīt pie opozīcijas.

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās JV ieguva 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 16, AS - 15, NA - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10, bet "Latvija pirmajā vietā" - deviņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu