ASV un Latvija slēgs līgumu par drošības pasākumiem klasificētas informācijas aizsardzībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien nolēma piekrist slēgt jaunu Latvijas un ASV valdību līgumu par drošības pasākumiem klasificētas informācijas aizsardzībai.

Ar jaunā līguma noslēgšanu spēku zaudēs 1998.gadā noslēgtais līgums. Līdz šim spēkā esošais līgums par drošības pasākumiem klasificētas militāras informācijas aizsardzībai paredzēja tikai militāras klasificētas informācijas apmaiņu, turklāt tas tika noslēgts 1998.gadā, kad Latvija vēl nebija NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts, līdz ar to tas vairs neatbilst šodienas prasībām.

Saistībā ar pieaugušo divpusējo politisko, militāro un ekonomisko sadarbību nepieciešams detalizētāks līgums, kas noteiktu vienotus klasificētās informācijas apstrādes un aizsardzības nosacījumus. Latvijas un ASV atbildīgās kompetentās iestādes vienojās izstrādāt un noslēgt jaunu līgumu par drošības pasākumiem klasificētas informācijas aizsardzībai.

Vizītes laikā Rīgā no 2016.gada 6.līdz 8.decembrim Satversmes aizsardzības biroja (SAB) amatpersonas sadarbībā ar ASV atbildīgo institūciju pārstāvjiem izstrādāja starpvaldību līguma projektu par klasificētas informācijas aizsardzību.

Izstrādātais līguma projekts nosaka klasificētās informācijas, ar kuru puses ir apmainījušās, aizsardzības pasākumus, kā arī pušu kompetentās valsts institūcijas, kuras būs atbildīgas par līguma ieviešanu un pārraudzību. Līguma projekts paredz iespēju vienas puses līgumslēdzējam piedalīties otras puses klasificēta līguma izpildē, ja tam reģistrācijas valsts kompetenta iestāde ir izsniegusi industriālās drošības sertifikātu un personas, kas ir iesaistītas klasificētā līguma izpildē, ir saņēmušas atbilstošas speciālās atļaujas.

Līguma izpildi kontrolēs SAB.

Izstrādātais noteikumu projekts neradīs finansiālu ietekmi uz valsts budžetu, jo nepieciešamie finansiālie līdzekļi paredzēti SAB budžetā.

Pamatā netieši, bet ASV klasificētas informācijas apstrādes gadījumā tieši tiktu ietekmēti komersanti, kuri saņēmuši industriālās drošības sertifikātus un ir tiesīgi piedalīties klasificētos iepirkumos. Industriālās drošības sertifikātus saņēmuši 84 komersanti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu