Cena trīskārša! Elektromobiļu īpašnieki neapmierināti ar uzlādes cenu pieaugumu, vāc parakstus, lai to samazinātu (9)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: megaflopp/Shutterstock

Iepriekš novērots, ka CSDD ātrās uzlādes tīklā "e-mobi" uzlādēt savu elektroauto kļuvis ievērojami dārgāk. Pēc septembra vidū pieņemtajiem grozījumiem elektroauto īpašnieki sākuši balsu vākšanu platformā "Manabalss.lv".

Iniciatīvas autors ir Valērijs Komisarovs, kurš pie šīs iniciatīvas izskaidrojis esošo situāciju.

"Līdz ar nesenajiem grozījumiem elektroauto uzlādes cenrādī gan elektroauto uzturēšana, gan jo sevišķi jaunu elektroauto iegāde ir kļuvusi neizdevīga. Paredzami mainīgi ekonomiskie apsvērumi ir guvuši pārsvaru pār valsts ilgtermiņa zaļo politiku, un tas nav pieļaujams.

Lai būtu līdzsvarā ar iekšdedzes auto izmaksām, maksimālā elektroauto uzlādes cena ir 33 centi minūtē, bet 13. septembrī pieņemtie grozījumi VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" cenrādī izmaksas "e-mobi" tīklā paceļ līdz 53 centiem par minūti līdzšinējo 15 centu vietā.

Tas vairs nav saprātīgi attiecībā pret Latvijas zaļā kursa politiku un valsts aicinājumiem iegādāties elektroauto. Nav pareizi, ja uzlādes izmaksas publiskajos uzlādes tīklos ir vienādas ar iekšdedzes auto uzpildes izmaksām. Jo elektroauto maksā par 30-40% dārgāk, un tas ir videi draudzīgs. Tādēļ šādu auto īpašniekiem ir jāsaņem labums, kas būtu ne tikai dotācija pie iegādes, bet arī dotācija uzlādēm," rakstīts pie iniciatīvas.

Idejas autors aicina "e-mobi" tīkla cenrādi nenoteikt augstāku par cenas līmeni, virs kura elektroauto uzlāde kļūst dārgāka par iekšdedzes auto uzpildi - pašreizējā situācijā tie būtu maksimums 33 centi par minūti.

Tas ir ar pieņēmumu, ka degviela maksā 1,80 eiro par litru un iekšdedzes (benzīna vai dīzeļa) automašīnas patēriņš ir 6 l/100 km, kas izmaksātu aptuveni 10,80 eiro uz 100 kilometriem.

Elektroauto patēriņš ir 20 kWh/100km - 20 kWh nedrīkst būt dārgākas par 10,80 eiro. 20 kWh ielādējas aptuveni 30 minūtes, kas būtu 0,33 eiro/minūtē.

Idejas autors norāda: lai veicinātu turēšanos pie nospraustā zaļā kursa, protams, vēlams būtu atgriezties pie līdzšinējās 0,15 eiro/minūtē uzlādes cenas.

Iniciators piedāvā arī vairākus variantus, kā šo situāciju risināt.

Iniciatīvas prasītā pārmaiņa norādīs uz nopietnu valsts apņēmību sasniegt zaļā kursa mērķus un veicinās videi un klimatam draudzīgo elektromobilitāti.

Jau ziņots, ka "e-mobi" tīklā uzlādes cena no 0,15 eiro minūtē ir paaugstināta vairāk nekā trīskārtīgi – šobrīd tā sasniegusi līdz 0,53 eiro minūtē.

Saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu, lai nodrošinātu CSDD elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojuma cenas atbilstību tirgus situācijai un elektroenerģijas cenu svārstībām, kā arī lai netiktu palielināts EUS tīkla uzturēšanas izmaksu slogs uz valsts budžetu, valdība lēma aktualizēt 2018. gadā noteiktās uzlādes pakalpojuma cenas CSDD uzturētajā uzlādes tīklā.

Grozījumu projekts paredz pakalpojuma cenu veidot no divām komponentēm – fiksētās un mainīgās, kur uzlādes pakalpojuma cenas mainīgā komponente tiktu pārrēķināta ne biežāk kā reizi mēnesī, ja elektroenerģijas vidējās mēneša cenas svārstības Nord Pool biržā pārsniedz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā aprēķinā izmantoto elektroenerģijas cenu palielinājuma vai samazinājuma virzienā.

Jau ziņots, ka, sekojot līdzi Valsts kontroles ieteikumiem, valdība 13. septembrī pieņēma grozījumus VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) cenrādī. Jaunais cenrādis paredz cenu izmaiņas tādos pakalpojumos kā transportlīdzekļa vadīšanas eksāmens, elektroauto uzlāde CSDD uzlādes tīklā un citos.

Šī gada aprīlī Valsts kontrole publicēja revīziju "Vai Satiksmes ministrija pārvalda kapitālsabiedrības atbilstoši normatīviem aktiem un labai praksei?", kur padziļināti vērtēja CSDD deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu efektivitāti izmaksu ziņā. Viens no dokumentā izteiktajiem ieteikumiem bija aktualizēt CSDD cenrādi, jo uzņēmuma sniegto pakalpojumu pašizmaksa būtiski atšķiras no tobrīd valdības apstiprinātā cenrāža.

Noteikumu projekts nosaka jaunus transportlīdzekļu vadīšanas eksāmena pakalpojumus un to izcenojumus atkarībā no transportlīdzekļa kategorijas, kā arī nepieciešamības atkārtotā eksāmenā apliecināt iemaņas speciālo figūru izpildē.

Pašlaik vadīšanas eksāmenam un atkārtotam eksāmenam, neatkarīgi no transportlīdzekļa kategorijas un atšķirīgā resursu ieguldījuma, ir vienota cena. Precizētas pakalpojuma cenas teorētiskajam eksāmenam mehānisko transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītājiem, mopēdu vadītājiem, kā arī transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas pasniedzēja un instruktora atestācijai.

Turpmāk CSDD cenrādī būs noteikta elektroskrejriteņa reģistrācijas maksa, kas būs tāda pati kā velosipēda reģistrācijai. Jāpiebilst, ka e-pakalpojums būs lētāks nekā pakalpojuma saņemšana klātienē klientu apkalpošanas centrā. Tāpat kā gadījumā, ja tiek reģistrēts velosipēds, arī elektroskrejritenim izsniegs reģistrācijas uzlīmi.

Jaunais cenrādis paredz palielināt cenu transporta reģistrācijas numuriem, kas satur tikai viena cipara simbolus vai tādu ciparu kombināciju, kur pirmais cipars ir jebkāds skaitlis un visi atlikušie ir "0", lai samērotu šādu numuru pieprasījumu ar to pieejamību un līdzsvarotu pakalpojuma izmaksas. Jāatzīmē, ka pašlaik pieprasījums pēc šādiem numuriem ir ievērojami lielāks nekā to skaits un tos pasūta dažu minūšu laikā pēc to piedāvāšanas CSDD e-pakalpojumā, taču nereti tie tiek tālāk tirgoti dažādos interneta portālos. Cenrādis paredz arī augstāku maksu par mopēdu, piekabju un kuģošanas līdzekļu numuru izvēli. Savukārt būtiski tiks samazināta maksa par standarta valsts reģistrācijas numura zīmju izdošanu.

Noteikumu projekts paredz atteikties no paaugstinātas maksas piemērošanas par traktortehnikas vai kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecības atjaunošanu nozaudētās vietā. Lēmums pieņemts, jo traktortehnikas īpašniekiem atsevišķos gadījumos ļauts pastāvīgi iznīcināt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, līdz ar to līdzšinējā paaugstinātās maksas piemērošana par reģistrācijas apliecības nozaudēšanu nebija samērīga.

Grozījumi CSDD cenrādi stājas spēkā nākamajā dienā pēc valdības lēmuma oficiālās publikācijas "Latvijas Vēstnesī".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu