Nauda runā Gāzes Latvijai pietiks, bet Eiropā gan var rasties problēmas (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas ir aktuāls, sagaidot jauno apkures sezonu – vai Latvijai pietiks gāzes? Latvijai par gāzes apgādes problēmām nevajadzētu satraukties, jo gāze būs, neraugoties uz to, ka Inčukalna krātuvē nav sasniegti vēsturiski lielākie gāzes krājuma apjomi, raidījumā “Nauda runā” sacīja “Latvijas Gāzes” vadītājs Aigars Kalvītis.

“Latvijai nevajadzētu uztraukties par gāzes apgādes problēmām. Gāze, visdrīzāk, būs. Protams, Inčukalnā nav sasniegti vēsturiskie apjomi. Pēc manas informācijas, puse apjoma krātuvē ir. Notiek piegādes pa cauruļvadiem, gāze tiek saņemta. Tas ir sarežģīts process. Vismaz šobrīd – septembrī un oktobrī mēs iepērkam gāzi, nevis izmantojam rezerves,” mierina Kalvītis.

Viņš norāda, ka lielā mērā daudz kas būs atkarīgs no āra temperatūras. Ja gaidāmā ziema būs līdzīga iepriekšējām, tātad – ja būs silta ziema, tad nekādām problēmām nevajadzētu rasties.

“Ja ilgāku laiku – dažas dienas vai nedēļas būs -20 grādi, tad var rasties problēmas dabūt gāzi ārā no Inčukalna krātuves. Precedents bija jau 2016. gada martā, kad bija grūtības nodrošināt visu reģionu ar gāzi,” skaidro Kalvītis.

Redzot, ka visa ekonomika pārorientējas, var prognozēt, ka gāzes patēriņš arī Baltijā samazināsies, tāpēc īpaši bažas par to, ka gāzes varētu pietrūkt, nav. Plašākā teritorijā – Eiropas Savienībā, it īpaši ņemot vērā “Nord Stream” iespējamos teroraktus, – tur gan varētu rasties zināmas problēmas.

“Gāzes bizness nav tikai iegādāties gāzi un apgādāt sabiedrību. “Latvijas Gāze” piedāvā arī uzglabāšanas pakalpojumus, tāpēc daļa gāzes Inčukalna krātuvē pieder citiem komersantiem. Krājumu tādā apjomā, kā teorētiski vajadzētu būt, “Latvijas Gāzei” nav, taču kopumā Latvija lielu daudzumu gāzes saņem no cauruļvadiem. Pīķa stundās gan gāze var tikt paņemta no krātuves,” saka Kalvītis.

Pilnu raidījuma “Nauda runā” interviju lasiet portāla TVNET tiešsaistes žurnālā KLIK  jau trešdien!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu