Saeimas komisija sola pievērsties spekulācijām par iespējamām nelikumībām munīcijas piegādēs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

13.Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija kādā no atlikušajām sēdēm sola pievērsties pirms vēlēšanām publiskajā telpā izskanējušajām spekulācijām par iespējamām nelikumībām munīcijas piegādēs armijai.

Otrdien šādas izbraukuma sēdes rīkošanu ierosināja pirmdien par izstāšanos no partijas "Konservatīvie" paziņojušais komisijas vadītājs Juris Rancāns. Šādā sēdē komisija vēlētos uzklausīt Aizsardzība ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un uzņēmuma "Vairog EU" pārstāvjus.

"Vajadzētu aizbraukt apskatīties, kā attīstītas un neattīstās industrija, un pie reizes pajautāt visiem atbildīgajiem skaidrojumu par konkrēto situāciju, jo manā skatījumā nav pieņemams, ka aizsardzības nozarē ieviesusies korupcija, kas grauzīs un veidos Potjomkina sādžu pēc Krievijas paraugiem," komisijas sēdē izteicās Rancāns.

Šāds skaidrojums esot vajadzīgs pārvēlētajiem deputātiem un plašākai sabiedrībai. "Šī lieta ir jāceļ gaisā un jārunā par to publiski. Braucam, šķetinām, risinām un runājam," norādīja Rancāns.

Komisijas deputāts un arī 14.Saeimā ievēlētais Edvīns Šnore (NA) piekrita tam, ka informācija ir jāizmeklē, taču viņš jau tagad ir pārliecināts, ka uzņēmums norādīs uz to, ka "viss ir kārtībā". Rancāns viņam atbildēja, ka tāpēc deputāti, iepazīstoties ar situāciju uz vietas, varētu izlemt, vai saņemtie paskaidrojumi ir ticami vai nav ticami.

Jau ziņots, ka aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) pirms vēlēšanām uzdeva Militārās izlūkošanas un drošības dienestam veikt pārbaudi. Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Valsts drošības dienests (VDD) ir saņēmis iesniegumu par kāds anonīmas personas paustajām aizdomām par nelikumībām aizsardzības nozares iepirkumos. Patlaban iestādes iepazīstas ar to saturu.

Pagājušā nedēļā publiskajā telpā izplatīts 43 minūtes garš video, kurā pārmests, ka "Vairog EU" līdz šim nav sertificējis nevienu munīcijas veidu atbilstoši NATO standartiem, turklāt līgums, kura kopējā summa ir 72 miljoni eiro ar iespēju to vēl palielināt un kura ilgums ir uz pieciem gadiem ar iespēju pagarināt vēl uz pieciem, ar šo uzņēmumu noslēgts laikā, kad tas vēl nebija sācis reālu ražošanu, un iegādātās iekārtas jau pēc pirmā gada pārdevis.

Video apgalvots, ka munīciju pēc līguma bija jāpiegādā jau 2021.gada beigās, bet "Vairog EU" to nespēja izdarīt un panāca, ka piegādes termiņš tiek pagarināts uz gadu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka 2014.gadā reģistrētais uzņēmums pieder Viktoram Jurim Ozolam un Mārim Ozolam. 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 9 030 279 eiro un strādāja ar 3 881 331 eiro peļņu, 2020.gadā apgrozījums bija 145 942 eiro un ciesti zaudējumi 345 132 eiro apmērā, bet pērn apgrozīti 389 385 eiro un strādāts ar 293 012 eiro zaudējumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu