NASA uz Titānu grasās nosūtīt rotorkuģi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Titāns
Titāns Foto: AP/Scanpix

Miglainas atmosfēras skauts un šķidriem ogļūdeņražu ezeriem klātais Saturna lielākais pavadonis Titāns ir viena no noslēpumainākajām pasaulēm kosmosā, kurā mēs vēl neesam ielūkojušies. Par laimi, NASA 2027. gadā plāno uz turieni nosūtīt zondi.

Ja viss noritēs, kā plānots, zonde uz Titāna nosēdīsies 2034. gadā, iekārtojoties kāpās netālu no Selkas krātera. Pētnieki raksta, ka zinātniski šī teritorija ir ļoti izdevīga un to ir tiešām vērts pētīt, raksta "Science Alert".

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Planetary Science Journal”, izveidota sešu šī reģiona daļu karte, identificējot to kā vietu, kuru klāj smilšu kāpas un ledaina, saplaisājusi zeme. Šis pētījums ir pamats modeļiem un hipotēzēm, kuras varēs pārbaudīt, kad rotorkuģis “Dragonfly” nolaidīsies uz Titāna.

Rotorkuģis "Dragonfly" mākslinieka interpretācijā.
Rotorkuģis "Dragonfly" mākslinieka interpretācijā. Foto: AFP / Scanpix

“Zonde nolaidīsies Titāna sausajā, ekvatoriālajā reģionā – saltā, biezas atmosfēras pārņemtā ogļūdeņraža pasaulē. Reizēm tur līst šķidrs metāns, tomēr ainava ir līdzīga kā tuksnešos uz Zemes, kur ir kāpas, nelieli kalni un krāteri. Mēs rūpīgi pētām nolaišanās vietu, tās struktūru un virsmu,” stāstīja zinātniece Lea Bonnefoja.

Zonde “Dragonfly” ir tā saucamais rotorkuģis – helikopteram līdzīgs lidaparāts, kas uz planētas darbosies līdzīgi kā drons. Tas svērs aptuveni 450 kilogramus, un tam būs astoņi rotori. Titāna atmosfērā tas spēs pārvietoties ar maksimālo ātrumu 36 kilometri stundā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu