FOTO ⟩ Valsts policija divos kriminālprocesos izņem ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija divos kriminālprocesos izņem ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču
Valsts policija divos kriminālprocesos izņem ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču Foto: Valsts policija

Valsts policija Liepājas un Aizkraukles novadā pie diviem iepriekš nesodītiem vīriešiem atrod ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču, to būtiskās sastāvdaļas, munīciju un spridzināšanas ietaises, tostarp arī sprāgstvielas četru kilogramu apjomā. Līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija norāda, ka 1968. un 1972. gadā dzimušie vīrieši nelegālos šaujamieročus turēja kolekcionēšanas nolūkā, bet dažus eksemplārus – realizēšanai melnajā tirgū. Par abiem gadījumiem sākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana.

Foto: Divos kriminālprocesos VP izņem ievērojamu daudzumu nelikumīgu šaujamieroču

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas amatpersonas, saņemot informāciju par divām personām, kuras, iespējams, nodarbojas ar nelikumīgu šaujamieroču apriti, par katru sāka kriminālprocesus un veica nepieciešamās kriminālprocesuālās darbības.

Izmeklēšanai un operatīvajai darbībai vainagojoties panākumiem, Valsts policijas amatpersonas noskaidroja nelikumīgi glabāto priekšmetu atrašanās vietas un šī gada augustā un septembrī īstenoja kratīšanas vairākās vietās Aizkraukles novadā un Liepājas novadā, kuru laikā no nelikumīgās aprites kopumā izņēma 17 dažāda veida šaujamieročus, 14 šaujamieroču būtiskās sastāvdaļas, 4600 munīcijas vienības, 11 spridzināšanas ietaises, 4 kg sprāgstvielu un 82 senlietas.

Līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija norāda, ka personas nelikumīgos priekšmetus turējušas kolekcionēšanas nolūkā, bet daži eksemplāri bija paredzēti realizācijai nelegālajā tirgū.

Izņemtie šaujamieroči pārsvarā ir no Otrā pasaules kara laika, bet izņemti arī mūsdienīgāki ieroči, kā arī izņemtā munīcija lielākoties atbilst tagadējai.

Saistībā ar notikušo abos kriminālprocesos izmeklēšana turpinās, tostarp skaidrojot nelikumīgo priekšmetu izcelsmi.

Par abiem gadījumiem tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, glabāšanu vai realizēšanu bez attiecīgās atļaujas.

Par likumpārkāpumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija seko līdzi nelegālo ieroču aprites jomai gan starptautiskā, gan vietējā mērogā, tostarp ņemot vērā arī dažādus ģeopolitiskos izaicinājumus. Šī ir joma, kurai tiek pievērsta īpaša uzmanība, un aktīva darba rezultātā šī gada sešos mēnešos par nelegālu šaujamieroču, to būtisko sastāvdaļu, munīcijas, sprāgstvielu vai sprāgstvielu ietaišu apriti valstī sākti 148 kriminālprocesi, kuru laikā no apgrozības izņemti vairāk nekā 130 šaujamieroči, teju 25 000 munīcijas vienību un ap 220 kilogramiem sprāgstvielas.

Valsts policija atgādina, ka personas, kuras labprātīgi nodod bez attiecīgās atļaujas izgatavotu, iegādātu, nēsātu vai glabātu šaujamieroci, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīciju, lielas enerģijas pneimatisko ieroci, sprāgstvielu vai spridzināšanas ietaisi vai bez attiecīgas atļaujas izgatavotu gāzes pistoli (revolveri) un munīciju, tiek atbrīvotas no kriminālatbildības, ja personas darbībās nav cita noziedzīga nodarījuma sastāva.

Vienlaikus Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par personām, kuras nodarbojas ar nelegālo rūpalu, vai ziņot par nelikumīgu ieroču iespējamām uzglabāšanas vietām, zvanot policijai pa tālruņiem 67075366; 67075359; 110 vai rakstot uz e-pastu onssnap@vp.gov.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu