IAEA: Zaporižjas AES paļaujas tikai uz dīzeļģeneratoriem (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Atjaunojoties apšaudēm Ukrainas Zaporižjas kodolstacijas tuvumā, Eiropā lielākā atomelektrostacija (AES) ir zaudējusi pēdējo atlikušo ārējo enerģijas avotu un tagad paļaujas tikai uz dīzeļdegvielas ģeneratoriem, sestdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

IAEA, atsaucoties uz Ukrainas amatpersonu un Zaporižjas AES esošu aģentūras ekspertu ziņoto, informēja, ka kodolstacijas savienojums ar 750 kilovoltu līniju tika pārrauts sestdien ap plkst.1.

Krievijas spēku kontrolē esošās AES visi seši reaktori ir atslēgti, tomēr stacijai joprojām ir nepieciešama elektrība dzesēšanai un citām drošības funkcijām. Stacijas inženieri ir sākuši bojātās elektrolīnijas remontu. Katra dīzeļģeneratora darbināšanai degvielas pietiek vismaz desmit dienām, informēja IAEA, piebilstot, ka pašlaik netiek darbināti visi ģeneratori.

IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi Zaporižjas AES atslēgšanu no vienīgā ārējā elektrības avota nosauca par "ārkārtīgi bezatbildīgu" rīcību.

Grosi ceturtdien vizītē apmeklēja Kijivu, bet drīzumā dosies uz Krieviju, lai pēc tam vēlreiz apmeklētu Ukrainu un censtos panākt aizsardzības zonu ap Zaporižjas AES.

Zaporižja ir viens no četriem reģioniem, par kuru aneksiju paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins trešdien parakstīja dekrētu, ka Krievija pārņem Zaporižjas AES. Ukrainas Ārlietu ministrija to nodēvējusi par noziedzīgu rīcību un Putina dekrētu sauc par "neko un tukšumu". Ukrainas valsts kodolstaciju operators "Enerhoatom" paziņoja, ka turpinās vadīt spēkstaciju.

Kā ziņots, Zaporižjas AES Krievijas karaspēka kontrolē nonāca martā, un Maskava to atklāti izmantojusi kā kodolšantāžas instrumentu, draudot Ukrainai un citām Eiropas valstīm ar kodolkatastrofu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu