Indijas klepus sīrupi varētu būt izraisījuši 66 bērnu nāvi Āfrikā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Pasaules Veselības organizācija (PVO) saista 66 bērnu nāves gadījumus Gambijā ar Indijā ražota klepus sīrupa lietošanu. Organizācija brīdina, ka bīstamas zāles var izplatīties ārpus šīs Rietumāfrikas valsts robežām un var izraisīt globālu infekciju, tā, atsaucoties uz PVO, vēsta The Guardian.

Runa ir par veseliem četriem klepus un saaukstēšanās sīrupiem: Promethazine šķīdums iekšķīgai lietošanai, Kofexmalin Baby Cough Syrop, Makoff Baby Cough Syrop un Magrip N Cold Syrop. Tos ražoja “Maiden Pharmaceuticals” Indijā.

PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss sacīja, ka šie sīrupi bērniem var izraisīt akūtus nieru bojājumus un nāvi.

Gambijas Veselības ministrija arī uzskata, ka nāves gadījumi varētu būt saistīti ar klepus zālēm, kas saturēja baktērijas, kuras izraisīja nieru bojājumus.

Taču 2022. gada jūlijā Gambija piedzīvoja pēdējos gados lielākos plūdus, kuru rezultātā pārplūda kanalizācija un tualetes.

Tieši šajā periodā valstī pieauga smagu nieru slimību skaits ar augstu mirstību bērnu vidū, galvenokārt pēc caurejas slimībām.

“Daudzu bērnu izkārnījumos tika konstatētas baktērijas Escherichia coli, bet daudzi no viņiem lietoja arī sīrupus,” norāda departamentā.

Produktu paraugu laboratoriskā analīze apstiprināja, ka zāles nepieļaujamā daudzumā satur toksiskas vielas, kas var būt nāvējošas cilvēkiem.

Indijas Veselības ministrija paziņoja, ka Indija izmeklē notikušo un ka “Maiden” ražoja un eksportēja sīrupu tikai uz Gambiju.

PVO norāda, ka nevar izslēgt šo produktu piegādi citām Āfrikas valstīm, izmantojot neoficiālus vai neregulētus tirgus.

“Turklāt ražotājs varēja izmantot to pašu piesārņoto materiālu citos produktos un izplatīt tos uz vietas vai eksportēt,” saka PVO.

Organizācija neizslēdz “globālu ietekmi” un aicina visas valstis identificēt un izņemt no apgrozības piesārņotās zāles.

Reuters ziņo, ka “Maiden Pharma” atteicās šos apgalvojumu komentēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu