Kas notiek ar mūsu ķermeni, ēdot burkānus?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rudens ir ražas laiks, kas nozīmē, ka gan svaigā, gan pārstrādātā veidā vairāk varam ēst dažādus vērtīgus dārzeņus. Viena no populārākajām Latvijas rudens veltēm ir burkāns. Ne velti to dēvē par dobes karali, jo tas ir ne tikai gards, bet arī viens no vērtīgākajiem dārzeņiem – bagāts ar šķiedrvielām, dažādiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir svarīgi cilvēka veselībai un labsajūtai. Kāpēc burkāni jāēd un kā tie var noderēt cilvēka veselībai?

Ikdienā parasti uzturā lietojam oranžos burkānus, taču vai zināji, ka paši pirmie burkāni, kas 12.-13. gadsimtā no Dienvidaustrumāzijas un Afganistānas atceļoja uz Eiropu, bija dzeltenā un violetā krāsā? Pasaulē pastāv vismaz 20 dažādas burkānu sugas, turklāt tie mēdz būt arī baltā un sarkanā krāsā. Oranžie burkāni savu spilgto krāsu ir ieguvuši no beta karotīna, kas ir antioksidants. Savukārt dzeltenajos burkānos visvairāk ir antioksidants luteīns, kas nepieciešams cilvēka acu veselībai.

Burkāns sastāv no aptuveni 88% ūdens, taču vienlaikus tas ir bagāts ar šķiedrvielām, kā arī vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām:

· vitamīniem – A, C, K un B6;

· mangānu;

· kalciju;

· kāliju;

· dzelzi.

Kā burkāni var noderēt cilvēka veselībai?

1. Sirds un asinsvadu veselībai

Burkānos ir daudz antioksidantu, kas ir nepieciešami, lai mazinātu saslimšanu ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām. Tāpat burkānos ir daudz šķiedrvielu, kas var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Ja cilvēkam ir paaugstināts holesterīna līmenis, virs 5 mmol/l, palielinās aterosklerozes veidošanās risks, kas var izraisīt gan miokarda infarktu, gan insultu.

2. Acu veselībai

Burkāni ir viens no vērtīgākajiem beta karotīna avotiem, kas cilvēka organismā tiek pārstrādāts par A vitamīnu. Piemēram, ja pieaugušais apēd četrus vidēja izmēra burkānus, viņam izdodas uzņemt optimālo A vitamīna dienas devu. Konkrētais vitamīns palīdz acīm ražot pietiekami daudz mitruma, lai tās nebūtu sausas un neiekaistu.

3. Vēdera veselībai un optimālam svaram

Ņemot vērā, ka šajos veselīgajos dārzeņos ir daudz šķiedrvielu, burkānus ieteicams ēst svaigā veidā, ja ir vēdera aizcietējums. Šķīstošās šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē gan gremošanas trakta veselību, gan vielmaiņu, kā arī sniedz sāta sajūtu. Piemēram, vienā normāla izmēra burkānā ir aptuveni 1,7 grami šķiedrvielu, kas var veidot līdz pat aptuveni 8% no dienā ieteicamā uzņemamā šķiedrvielu daudzuma. Burkānos ir maz kaloriju, tāpēc tos ieteicams iekļaut uzturā, lai uzturētu veselīgu svaru. Tas ir iemesls, kāpēc daudzās detoksa jeb ķermeņa attīrīšanas programmās tiek iekļauta burkānu sula.

4. Kaulu un zobu veselībai

Burkāns nav pirmais dārzenis, par kuru iedomājamies, ja nepieciešams stiprināt kaulus. Taču izrādās, ka burkānos ir pietiekams daudzums gan kalcija, gan K vitamīna, kas palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību. Savukārt burkānos esošais A vitamīns uztur veselīgas gļotādas – aizkavē smaganu iekaisumu veidošanos.

5. Skaistumam

Burkānos esošais A vitamīns labvēlīgi ietekmē sejas ādas stāvokli – novērš nogurumu un aizkavē novecošanos, kā arī aizsargā ādu no UV staru negatīvās ietekmes. Burkānos ir arī C vitamīns, kas atbild par kolagēna veidošanos. Ja organismā ir optimāls kolagēna daudzums, sejas āda ir mirdzoša un lēnāk noveco. Mājas apstākļos var pagatavot sejas masku – rīvētiem burkāniem pievieno tējkaroti medus un maigi uzklāj uz ādas. To uz sejas atstāj 10 līdz 15 minūtes un pēc tam noskalo ar remdenu ūdeni. Āda pēc maskas ir pabarota un mirdzoša. Bieži vien tiek izmantota arī burkānu sēklu eļļu, kas der gan matiem, gan sejai. Piemēram, tā var palīdzēt attīrīt galvas ādu no blaugznām un padarīt matus biezākus.

6. Saaukstēšanās laikā

Lai stiprinātu imunitāti pirms vai pēc saaukstēšanās, kā arī tās laikā, ieteicams iekļaut uzturā burkānus, jo arī tajos ir vērtīgais C vitamīns. To var uzņemt, piemēram, sulas veidā ar vēl citām sastāvdaļām – citronu, medu un ingveru, jo šķidrumi daudz ātrāk uzsūcas organismā.

“Ja cilvēkam no burkāniem nav alerģija, kas izpaužas kā nieze mutes kaktiņos, apsārtums dažādās ķermeņa daļās, vispārējs diskomforts, kā arī netraucē tas, ka āda var kļūt nedaudz iedzeltena, tos droši var lietot uzturā. Taču cilvēkiem, kuri saskaras ar šādām problēmām un kuriem burkāni negaršo, tāpat nepieciešams uzņemt svarīgos vitamīnus. Aptiekās ir pieejami dažādi kompleksie uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir attiecīgie vitamīni. Par piemērotāko uztura bagātinātāju izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu,” skaidro “Euroaptiekas” farmaceite Zane Melberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu