Rēzeknes pašvaldība nevēlas atklāt "Aļošas" demontāžai atvēlēto summu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Rēzeknes pašvaldība neatklāj, kas, kad un par kādu summu demontēs padomju armijai veltīto pieminekli pilsētā.

Rēzeknes pašvaldībā vien pauda, ka pieminekļa, kas atrodas Rēzeknē, Atbrīvošanas alejas un Latgales ielas krustojumā, tautā saukta par "Aļošu", demontāža "notiks likumā paredzētajā kārtībā un saskaņā ar noteikto termiņu - līdz 15.novembrim", bet nenosauca ne demontāžai izvēlēto uzņēmumu, nedz arī darbiem atvēlēto summu.

Konkrētāka informācija par pieminekļa demontāžu netiek izpausta publiski, lai neradītu lieku ažiotāžu, izteicās opozīcijas deputāte Ināra Groce.

Pēc viņas stāstītā, pilsētā valdošās partijas "Saskaņa" deputāti bažījoties, ka, publiskojot informāciju, demontāžas darbu laikā pie pieminekļa pulcēsies abas puses - gan tie, kas vēlas, lai pieminekli saglabā, gan tie, kas grib, lai to demontē. Groce sacīja, ka labprāt redzētu šo vēsturisko brīdi, taču nav pārliecināta, ka viņai tas tiks darīts zināms.

Atbildīgais par pieminekļa demontāžu Rēzeknes pašvaldībā nozīmēts pilsētas Attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs.

Septembrī pašvaldība informēja, ka pēc divu iepirkumu noslēgšanās bez rezultātiem ir veikusi cenu aptauju, ņemot vērā ar pieminekļu demontāžu saistīto iestāžu vēstulēs paustās norādes.

Pēc padomju armijas piemiņas vietā Rēzeknē uzstādītā pieminekļa, kas tiek saukts par "Aļošu", demontāžas skulptūra un bareljefa josla, kā arī visa izpētes dokumentācija tiks nogādāta Latvijas Okupācijas muzejam.

Kā ziņots, Saeima pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim. Likums stājies spēkā 23.jūnijā.

Okupācijas muzejs saņēmis pieteikumus no 21 Latvijas pašvaldības par 56 objektiem, kuri tiks demontēti saskaņā ar likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", un gatavojas 20 pieminekļu fragmentus pieņemt uzglabāšanai fondu glabātuvē.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu