Ir pagājuši nepilni divi gadi, kopš uzsprāga dzīvojamā ēka Rīgā, Melnsila ielā 2, bet sagrautā ēka izskatās gandrīz tāpat kā liktenīgajā dienā. Dzīvokļu īpašnieki joprojām gaida atzinumu no Valsts policijas par sprādziena vietu, līdz ar to kavējas ēkas konservācija, kurai nav naudas. Pastāv bažas, ka vides un vibrācijas ietekmē ēka var nobrukt, un koka nojumīte, kas gājējus norobežo no grausta, daudz nepalīdzēs.

Sabrukusī ēka izskatās tāpat kā pēc sprādziena, jaunums ir daži grafiti ķēpājumi, kas parādījušies uz sienas, un koka nojume gājēju pusē. Tas arī viss. Komunikācijas ēkā ir atslēgtas, un tajā uzturēties nedrīkst. Tomēr ēkā ir pabijuši vandaļi, izdemolējot atlikušo, ko nesagrāva sprādziens. Gar mājas sienu aizvien stiepjas tranzīta gāzes caurule, no kuras tiek piegādāta gāze ēkai Ļermontova ielā 8.

Daļa dzīvokļu īpašnieku ir padevušies, daļa nezaudē cerību kādreiz atjaunot ēku. Tomēr šobrīd galvenais ir veikt pilnu ēkas konservāciju, ko jāapmaksā dzīvokļu īpašniekiem. Tiek lēsts, ka pirmais solis, konservācijas projekta izstrāde, vien izmaksās ap 7 tūkstošiem eiro. Tikmēr iedzīvotāji uzskata, ka atbildība par notikušo jāuzņemas Rīgas domei, jo pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) atzinuma sprādziens notika pašvaldībai piederošajā dzīvoklī, kurš tika izīrēts. Dzīvoklī mitinājās brāļi, kas lietoja alkoholu un nesa mājās atkritumos atrastas lietas. Iedzīvotāji uzskata, ka pašvaldība nepildīja savus likumā noteiktos pienākumus un nesekoja tam, kādā stāvoklī ir dzīvoklis un tajā esošās gāzes ierīces un vai iemitinātās personas ievēro sanitārās un drošības prasības. Pašvaldības pārstāvji pēdējo reizi dzīvokli apsekoja trīs gadus pirms sprādziena, un toreiz nekas par bīstamu vai neuzmanīgu rīcību neliecināja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X