ASV apšauba Irānas kodolpakta atjaunošanu tuvākajā laikā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltā nama preses sekretārs Džons Kērbijs.
Baltā nama preses sekretārs Džons Kērbijs. Foto: ALEX WONG/AFP

Starptautiskās sabiedrības un Irānas kodolpakta darbības atjaunošana tuvākajā laikā ir mazticama, ceturtdien atzina Baltā nama preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Nav tā, ka mēs negribētu Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) atkārtotu ieviešanu. Protams, mēs gribam. Mēs vienkārši neesam tādā situācijā, ka tas tuvākajā nākotnē varētu būt ticams iznākums," Kērbijs sacīja žurnālistiem, lietojot kodolpakta oficiālo nosaukumu. "Mēs esam fokusējušies, lai [Irānas] režīmu sauktu pie atbildības par to, ko viņi dara ar šiem nevainīgajiem politiskajiem protestētājiem."

ASV prezidents Džo Baidens ir "apņēmies nepieļaut, ka Irāna sasniedz kodolieroču jaudas," norādīja Baltā nama pārstāvis.

"Prezidents joprojām uzskata, ka diplomātiskais ceļš uz priekšu ir labākais ceļš uz priekšu, lai sasniegtu šo rezultātu," sacīja Kērbijs."Patlaban irāņi ir atgriezušies ar nesaprātīgām prasībām, no kurām daudzām nav nekāda sakara ar pašu vienošanos".

Tiesa gan, Irānas ārlietu ministrijas preses sekretārs Nasers Kanani šomēnes sacīja, ka vienošanos iespējams atdzīvināt un ka darbs turpinās.

Eiropas Savienība (ES) augustā iesniedza vienošanās projektu par kodlpakta atjaunošanu, tomēr Teherānas, Vašingtonas un Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) starpā visas domstarpības vēl nav atrisinātas.

ASV 2018.gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015.gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019.gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas. Irāna veikusi urāna bagātināšanu, radot bažas, ka tā pietuvojusies kodolieroču ražošanai.

Sarunās par kodolvienošanās atjaunošanu ES uzņēmusies starpnieka lomu starp Teherānu un Vašingtonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu