LVM savā darbībā paplašinās dronu izmantošanas iespējas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbībā arvien plašāk tiek izmantoti bezpilota gaisa kuģi jeb droni, tai skaitā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšanā, liecina LVM publicētā informācija.

Šobrīd LVM ikdienā izmanto dronus lielo ligzdu monitoringu laikā, meža inventarizācijas datu ievākšanā, mežsaimniecības darbu plānošanā un citviet. Tāpat droniem ir būtiska loma arī uguns un vētru postījumu gadījumos.

Vienlaikus LVM informē, ka šogad droni arvien plašāk tiek izmantoti LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes darbā. LVM ar droniem apseko nomas platības, pārbaudot, vai nomnieks veic zemes apsaimniekošanu atbilstoši līgumā noteiktajam, kā arī, gatavojoties nomas izsolēm, iegūst pietiekami plašu skatu uz konkrētā objekta situāciju no putna lidojuma.

Tāpat dronus izmanto arī bīstamo būvju apsekošanas darbos un veicot Nekustamo īpašumu valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēto meža autoceļu atbilstības kontroli, tā iegūstot precīzu ceļu konfigurāciju.

"Bezpilota gaisa kuģis darbiniekiem palīdz veikt gan ikdienas darbus, gan kontroles plāna apsekošanas. Droni ļauj vizuāli sasniegt objektus, kuru apskatei līdz šim bija jāpārvar dažādi fiziski šķēršļi," skaidro LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes vadītājs Valdis Kalns.

Pēc LVM teiktā, dronu izmantošana uzņēmumā paplašinās - tālvadības pilota apliecību ieguvuši gandrīz 300 uzņēmuma darbinieku, aktīvi tiek izmantoti 80 droni un šogad plānots iegādāties vēl 52 dronus.

LVM atzīmē, ka dronu iepirkumam izlietoti nepilini 200 tūkstoši eiro, bet darbinieku apmācībai ir pieejamas bezmaksas mācības Civilās Aviācijas aģentūras portālā.

LVM Bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas vadītājs Kārlis Linde norāda, ka "ik gadu reģistrēto lidojumu skaits pieaug, apliecinot, ka bezpilota gaisa kuģa izmantošana darba vajadzībām aizvien vairāk darbiniekiem kļūst par ikdienu un tas kļuvis par neaizstājamu palīgu darbu veikšanā."

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu