Kirgizstāna lūdz Krievijai palīdzēt atrisināt teritoriālās domstarpības ar Tadžikistānu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kirgizstānas prezidents Sadirs Japarovs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Kirgizstānas prezidents Sadirs Japarovs un Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Vyacheslav Prokofyev/AP

Kirgizstānas prezidents Sadirs Japarovs lūdzis Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam palīdzēt atrisināt teritoriālās domstarpības ar Tadžikistānu, kas pirms mēneša noveda pie bruņotām robežsadursmēm, pirmdien ziņo vietējie mediji.

"Mūsu prezidents vērsies pie Putina un lūdzis Krievijai palīdzēt," sarunā ar valsts radio pavēstījis Nacionālās drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Marats Imankulovs, atzīstot, ka "abām pusēm ir grūti panākt vienošanos".

Starp abām valstīm kopš PSRS sabrukuma pastāv domstarpības par gandrīz pusi no 970 kilometrus garās kopīgās robežas, un tā rezultātā regulāri izceļas sadursmes.

Sadursmēs, kas septembrī izcēlās Kirgizstānas Batkenas rajonā pie robežas ar Tadžikistānu, saskaņā ar abu pušu sniegtajām ziņām tika nogalināti aptuveni 100 cilvēku.

Kā izteicies Imankulovs, incidents noticis tāpēc, ka robeža savulaik pēc PSRS sabrukuma nav tikusi delimitēta un attiecīgi iezīmēta dabā.

"Krievija ir PSRS pēctece, un tādējādi arhīvu dokumenti un kartes ir Maskavā," piebildusi kirgīzu amatpersona.

Gan Tadžikistāna, gan Kirgizstāna ir Maskavas dibinātās reģionālās militārās alianses - Kolektīvās Drošības līguma organizācijas - dalībvalstis.

Putins, Japarovs un Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons 13.oktobrī tikās reģionālā samita kuluāros Astanā.

Tolaik Kremļa saimnieks izteicās, ka Maskava nepretendējot uz starpnieka lomu, taču piebilda, ka tā "iepazīsies ar dokumentiem un kartēm" lai atrastu iespējamo risinājumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu