Zviedru laikraksts publisko video ar saspridzināto "Nord Stream 1" posmu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņi no video

Pēc sprādzieniem, kas tiek uzskatīti par sabotāžu, iznīcināti vai aprakti jūras dzelmē vismaz 50 metri Krieviju un Vāciju savienojošā gāzesvada "Nord Stream 1", liecina otrdien publicētie zemūdens video.

Zviedrijas laikraksta "Expressen" publicētajos videomateriālos redzams, ka 80 metru attālumā no cauruļvada sākuma ir daudz saplēsta un salocīta metāla.

Kā ziņo "Expressen", video filmēts pirmdien un tajā redzams, ka trūkst vai aprakti jūras dzelmē vairāk nekā 50 metri cauruļvada. Dzelmē redzamas metāla atlūzas.

"Tikai ārkārtējs spēks var salocīt tik biezu metālu," laikrakstam teicis Norvēģijas kompānijas "Blueye Robotics" bezpilota zemūdens aparāta operators Trunns Lāšens.

Viņš piebilda, ka "jūras dibenā ap cauruļvadu redzama milzīga spēka ietekme".

Jau vēstīts, ka septembra beigās Baltijas jūrā notika vairākas eksplozijas, sabojājot abus "Nord Stream" cauruļvadus un izraisot četras noplūdes.

Lai gan noplūdes konstatētas starptautiskajos ūdeņos, divas no tām bija Dānijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, bet vēl divas - Zviedrijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Zviedrijas iestādes 6.oktobrī paziņoja, ka ir veikta zemūdens pārbaude un savākti pierādījumi. Kā ziņoja Zviedrija, pārbaudē secinātais atbilst aizdomām par iespējamu sabotāžu.

Gāzesvadi bijuši ģeopolitiskā saspīlējuma epicentrā pēc tam, kad Krievija apturēja gāzes piegādes Eiropai, kura savukārt noteikusi sankcijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Ir aizdomas, ka sprādzienus organizējis Kremlis, tomēr Maskava šādas aizdomas noraida.

Lai gan abi "Nord Stream" gāzesvadi laikā, kad notika eksplozijas, netika izmantoti gāzes piegādei, tajos atradās gāze.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu