Neierasta seismiskā aktivitāte, kas liek domāt par sabotāžu – tā zviedru un dāņu seismologi raksturojuši situāciju Baltijas jūrā pirms gāzes noplūdes atklāšanas no “Nord Stream” un “Nord Stream 2”. Pirmā, kas nāca klajā ar paziņojumu par noplūdi, bija Dānija. Daži steidz rādīt pirkstu Krievijas virzienā, kamēr citi uzsver, ka nepieciešama izmeklēšana, lai noteiktu noplūdes patieso cēloni. Lai vai kā, ir pagājušas vien trīs dienas kopš paziņojuma, taču satraukums par kritiskās infrastruktūras objektu drošību Eiropā ir sakāpināts līdz baltkvēlei.

Citi savos izteikumos bijuši piesardzīgi. Piemēram, Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis izsacījies, ka tā “visticamāk, ir bijusi sabotāža”. “Tas visdrīzāk ir signāls no Krievijas, jo šobrīd mēs gaidām notikušā apstākļu apstiprinājumu,” piebilda Moraveckis. Vairāku valstu amatpersonas, tostarp Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kā arī NATO ģenerālsekretārs Jans Stoltenbergs gadījumu nosaukuši par sabotāžu un apliecinājuši nepieciešamību gadījumu izmeklēt, lai noskaidrotu vainīgos.

Tikmēr Polijas bijušais ārlietu ministrs un šī brīža Eiropas Parlamenta deputāts Radoslavs Sikorkis zīmīgi savā Twitter kontā publicējis attēlu, kurā redzami gāzes burbuļu mutulis jūrā, rakstot: “Paldies ASV.” It kā norādīdams, ka par notikušo atbildīga Amerikas Savienotās Valstis.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X