Spīdzināšana kā daļa no plāna: publicēti Krievijas armijas spīdzināšanas kambaru foto no Izjumas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch

Pēc tam, kad no Kijivas piepilsētas Bučas tika padzīts Krievijas okupācijas karaspēks, tur atklājās liecības par šausminošiem kara noziegumiem, tai skaitā spīdzināšanām un izvarošanām. Tagad līdzīgas liecības atrastas Harkivas apgabala pilsētā Izjumā, kas Krievijas spēku okupācijā sabija sešus mēnešus.

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) trešdien publicētā ziņojumā norāda, ka Krievijas karaspēks un tā ielikteņi okupētajās teritorijās regulāri spīdzinājuši ukraiņus, kurus bija aizturējuši. Organizācija pēc pilsētas atbrīvošanas runājusi ar 14 vīriešiem un vienu sievieti, kuri paši bija pakļauti spīdzināšanai, un vēl teju 100 Izjumas iedzīvotājiem, no kuriem vairumam ir kāds radinieks vai draugs, kas ticis spīdzināts.

Viņi stāsta, ka Krievijas spēki lietojuši elektrošoku, turējuši viņu galvas zem ūdens, lietojuši smagu fizisku vardarbību, draudējuši ar ieročiem un likuši ilgi stāvēt stresa pozās.

Cietušie Izjumā identificējuši vismaz septiņus spīdzināšanas kambarus. Divi no tiem bija iekārtoti skolās. Organizācija HRW publiskojusi attēlus no vietām, kurās tika turēti ukraiņi.

"Nežēlīgā vardarbība Izjumā nebija nekādi atsevišķi gadījumi," uzsver HRW pārstāve Belkisa Ville. "Vairāki upuri mums sniedza ticamas liecības par spīdzināšanu, ko piedzīvojuši Krievijas spēku un tiem pakļauto personu veikto nopratināšanu laikā, kas ļauj secināt, ka šāda izturēšanās bija daļa no piekoptās politikas un plāna."

Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch

Upuri stāsta, ka tikuši aizturēti mājās vai uz ielas un ieslodzījumā pavadījuši līdz 14 dienām. Visi vīrieši stāsta, ka esot spīdzināti ar elektrošoku, kā arī sisti ar dūrēm, metāla un plastmasas caurulēm, gumijas šļūteni vai vienā no gadījumiem - ar mietu, kam galā piesiets smilšu maiss. Viens no vīriešiem, ar ko runāja HRW pētnieki, tika aizturēts piecas reizes un katru no tām tika spīdzināts.

Sieviete stāstīja, ka dienu ilgās aizturēšanas laikā Krievijas karavīri esot viņu pļaukājuši, situši pa vēderu un draudējuši ar izvarošanu. Laikraksts "The Washington Post" iepriekš ziņojis par citu sievieti, kura tajā pašā aizturēšanas vietā esot tikusi vairākas reizes izvarota. Turpat pabijis vīrietis stāstīja, ka esot dzirdējis sieviešu kliedzienus un karavīru savstarpējās sarunas par seksuālu vardarbību vismaz pret vienu aizturēto sievieti.

Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch

Visi cietušie stāsta, ka viņiem likts nosaukt to Izjumas iedzīvotāju vārdus, kuri strādā policijā, teritoriālās aizsardzības vienībās vai ir Ukrainas militāro un drošības spēku sastāvā 2014.gadā piedalījušies operācijās Donbasā.

Visi arī apsūdz Krievijas karavīrus zādzībās - tie esot nozaguši naudu, rotaslietas, elektropreces un automašīnas.

HRW norāda, ka līdzīgas liecības izskanējušas citās no Krievijas okupācijas atbrīvotajās vietās un ka Harkivas apgabalā un visos citās atbrīvotajās teritorijās jānodrošina atbalsta iespējas spīdzināšanas un seksuālās vardarbības upuriem.

Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch

"Mēs joprojām vācam informāciju par apmēriem, kādos Krievijas okupācijas laikā tika pastrādāti noziegumi un citi pārkāpumi pret Izjumas iedzīvotājiem, taču ir skaidrs, ka cietušajiem nekavējoties vajadzīga palīdzība," norāda Ville. "Mūsu informācija liecina, ka Krievijas karavīri izdarījuši šausminošus pārkāpumus daudzās okupētajās teritorijās, un pastāv pamatotas bažas par līdzīgiem pārkāpumiem citos reģionos, kas joprojām ir [Krievijas] kontrolē."

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu