Latviete Amerikā nosvin 105. dzimšanas dienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latviete Tamāra Polli Kingstonā, Ņujorkas štatā, nosvinējusi savu 105. dzimšanas dienu, raksta amerikāņu laikraksts "Daily Freeman". Jubilāre savā garajā mūžā pārdzīvojusi gan bēgļu gaitas, gan spāņu gripu, gan kovida pandēmiju. Latvietību viņa nav zaudējusi visu mūžu, un visu mūžu cepusi latviešu pīrāgus.

Jubilāres meita Brigita Roglieri, kurai pašai ir 83 gadi, piepalīdz mammai, taču līdz simtajai dzimšanas dienai Tamāra Polli bijusi pilnīgi neatkarīga. Viņas mazdēls Džezefs Roglieri gan atzīst, ka vecmāmiņas redze un dzirde vairs nav tik laba kā agrāk.

Jubilāres mazdēls laikrakstam izstāstījis arī Tamāras Polli dzīvesstāstu. Viņa dzimusi 1917. gada 17. oktobrī Rīgā. 1945. gadā, kad beidzās Otrais pasaules karš, izvēles bija tikai divas - aizbraukt vai palikt dzīvot Padomju Savienībā. Tamāras vīrs, kurš bija policists, tika aizvests uz Sibīriju, no kurienes pēc vairākiem gadiem viņam izdevās atgriezties dzīvam. Savu vīru Tamāra tā arī vairs nesatika. Septiņdesmitajos gados viņiem izdevās panākt formālu šķiršanos.

Tamāra kopā ar mammu un brāli devās uz Vāciju, kur viņi četrus gadus dzīvoja Augsburgas bēgļu nometnē. 1949. gadā bēgļiem tika piedāvāta iespēja pārcelties uz dzīvi Kanādā, Austrālijā vai ASV. Tamāra ar mammu un brāli izvēlējās Ameriku.

Viņi ieradās Bostonā ar pāris čemodāniem un šujmašīnu.

Tālāk viņi devās uz Ņujorku, kur iekārtojās uz dzīvi.

Tamāra sāka strādāt apģērbu fabrikā. Vēlāk viņa pārcēlās dzīvot uz Ulsteru, kur satika savu otro vīru Džeku Polli, kurš sešdesmito gadu beigās nomira.

Rīgu Tamārai Polli izdevies apmeklēt divreiz. Pirmo reizi viņa atbraukusi uz Rīgu septiņdesmitajos gados, apskatījusi savu veco māju un citas bērnības vietas. Čekisti sekojuši katram viņas solim.

Otrreiz viņa uz Rīgu atbrauca kopā ar meitu un mazdēliem 1998. gadā. Dzelzs priekškars bija kritis, bija iespējams satikties ar radiniekiem un brīvi izstaigāt Rīgu.

Tamāras Polli mazdēls stāsta, ka vecmāmiņa ir fantastiska pavāre. Pēc aiziešanas pensijā viņa ilgus gadus strādājusi Amerikas latviešu veterānu apvienībā par pavāri.

Viena no Tamāras Polli slavenākajām receptēm ir pīrāgi, stāsta mazdēls. Vecmāmiņa tos vienmēr cepusi Lieldienās un Ziemassvētkos. Tā arī viņas amerikāņu ģimene tos sauc, latviešu vārdā: pīrāgi.

Kā stāsta mazdēls, vecmāmiņas dzimšanas dienas vienmēr svinētas krāšņi. 105. dzimšanas dienu gan nosvinējuši tā klusāk, tikai ģimenes lokā 14 cilvēku sastāvā. Īpaši atmiņā visiem palikusi Tamāras Tolli 98. dzimšanas diena, kuru svinēt sabraukuši radi un draugi ne tikai no Amerikas, bet arī no Kanādas un Latvijas. Arī 100. dzimšanas dienā viesu bijis tik daudz, ka kopā visi piepildījuši visai palielu restorānu.

105. dzimšanas dienā Tamāra Polli saņēmusi daudz sirsnīgu apsveikumu no senioru aprūpes nama darbiniekiem un iedzīvotājiem. Kā saka viņas mazdēls, viņa tajā ir tikai uz laiku, kamēr izies fizioterapijas kursu. Pēc tam jubilāre plāno atgriezties savās mājās Brodvejas senioru apartamentos, kur šobrīd ir vecākā iedzīvotāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu