Pauls Siliņš: drosme palīdzējusi man nonākt tur, kur esmu šodien

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Riga TechGirls" līdzradītājs Pauls Siliņš.
"Riga TechGirls" līdzradītājs Pauls Siliņš. Foto: Publicitātes foto

Pauls Siliņš ir "Riga TechGirls" līdzradītājs, savukārt iepriekš pieredzi guvis arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, "TechHub Riga", "TechChill" un "Helve" kā pasākumu producents un komunikācijas speciālists. Pauls plāno izdot savu pirmo grāmatu, sākt jaunus hobijus un joprojām pilnveido savas spēcīgākās īpašības, neapstājoties pie sasniegtā.

Drosmīgi lēmumi jau skolas laikā

Bērnībā Pauls apmeklēja mūzikas skolu, iesaistījās skolēnu pašpārvaldē un nodarbojās ar orientēšanās sportu. Viņš uzskata, ka jebkura aktivitāte un ārpusskolas nodarbība var palīdzēt attīstīt dažādas prasmes: "Var šķist, ka orientēšanās sports palīdz tikai būt fiziski labā formā, labi orientēties kartē un apkārtējā vidē, bet nē. Tas attīsta arī spēju paļauties uz sevi, pieņemt lēmumus, nebaidīties būt vienam un meklēt risinājumus." Paula drosmīgākais lēmums skolas laikā ticis pieņemts pēc pamatskolas absolvēšanas. Tā vietā, lai kopā ar tuvākajiem draugiem mācītos Rīgas Hanzas vidusskolā, viņš nolēma sākt mācības Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, lai gan zināja, ka tur nevienu nepazīs. Viņš pieņēma lēmumu nevis mācīties tur, kur ir garantēts komforts un jautrība, bet pavisam svešā vidē, lai iegūtu jaunu pieredzi un plašāku kontaktu loku.

Uzņēmējspēja "drosme" Paulam dzīvē ir noderējusi gan ikdienā, gan izšķirošos momentos. "Patiesībā es nezināju, ko vēlēšos darīt pēc skolas. Man bija sapnis par mācībām Austrālijā, taču tas nepiepildījās. Izstādē "Skola" ieraudzīju programmu "Izklaides un atpūtas industrijas vadība" – izklausījās interesanti un jautri, tāpēc gribēju pamēģināt. Drosme un spēja pieņemt nepopulārus lēmumus ir palīdzējusi man būt tur, kur esmu šodien," atceras Pauls. Viņš trīs gadus strādājis Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un tur viņam esot paticis absolūti viss. Tomēr Pauls juta, ka nepieciešams iziet no komforta zonas, un bez iemesla, plāna un jauna darba aizgāja no esošās darba vietas, taču risks attaisnojās.

Jāmēģina uzkāpt virsotnēs

Paula dzīvē ir bijis laiks, kad viņš "Subway" ēstuvēs gatavojis sendvičus – tas ļoti nepatika viņa ego, tomēr ieaudzināja vērtīgas rakstura īpašības. "Ir jāmācās paļauties un pieņemt to, ka dzīvē ne vienmēr viss notiek pēc plāna. Nevajag gaidīt, ka tu būsi virsotnēs, nemēģinot tajās uzkāpt," stāsta Pauls. Viņš iesaka ikvienam eksperimentēt un uzdrīkstēties izmēģināt vēl nepieredzētas lietas: "Tas palīdzēs saprast, kurš virziens potenciāli varētu būt tavs vai, iespējams, vēl svarīgāk – kurš virziens absolūti nav tavs!"

Īpašības, kas vajadzīgas ikvienā profesijā

Pauls izceļ trīs īpašības, kuras nepieciešams attīstīt ikvienam, neatkarīgi no izvēlētās profesijas. Viena no tām ir komunikācijas prasme: "Spilgtas personības aizrauj ar harismu un savām runas spējām, un tas ir lieliski, tomēr dažkārt vēl svarīgāk ir iemācīties klausīties. Arī tā ir svarīga prasme." Komunikācija ir jāattīsta visu mūžu – pat ja strādā šajā nozarē. Vēl Pauls izceļ pašpietiekamību un spēju sadarboties komandā. Lai gan šīs īpašības var šķist pretrunīgas, tās abas ir ļoti svarīgas. "Pašpietiekamība un patstāvība ļauj saglabāt vēsu prātu situācijās, kurās kolēģi vai apkārtējie nav blakus un nespēj palīdzēt, taču ir nepieciešams risinājums," stāsta Pauls. Runājot par komandas darbu, viņš atzīst, ka labāk darbojas vienatnē, bet no darba komandā dzīvē nav iespējams izvairīties.

Sevis pilnveidošana

Pauls stāsta, ka, neskatoties uz gadiem ilgo pieredzi komunikācijas nozarē un pasākumu vadīšanā, viņš vēlētos pilnveidot savas publiskās runas prasmes, kas ikdienas darbā ir ļoti svarīga uzņēmējspēja. "Publisko runu var attīstīt, praktizējot to pēc iespējas biežāk, tomēr papildus vēlos apmeklēt arī apmācības un esmu apsvēris domu izmēģināt improvizācijas teātri," stāsta Pauls. Šobrīd viņš aktīvi attīsta savas rakstītprasmes un sapņo par ieniršanu videospēļu industrijā. Pauls uzskata, ka ne visiem paveicas piedzimt ar dažādiem talantiem un īpašībām, tomēr vēlamos ir iespējams attīstīt – mēģinot un riskējot, vienlaikus izbaudot procesu.

Intervija tapusi Karjeras nedēļas 2022 pasākumu ietvaros.

Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, ko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) organizē sadarbībā ar Latvijas pilsētām un novadiem. Tā ir viena no VIAA īstenotā projekta "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" aktivitātēm ar Eiropas Sociālā fonda un valsts finansējumu. Šogad Karjeras nedēļa ar saukli "Uzņēmējspējas – tavas superspējas!" aicina ikvienu, īpaši skolēnus, izzināt un attīstīt savas uzņēmējspējas. Uzņēmējspējas nav tikai spējas un prasmes radīt un vadīt uzņēmumu. Tās ir zināšanu, prasmju, attieksmes un rakstura īpašību kopums, kas nepieciešams veiksmīgas karjeras veidošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu