Idejas, kā pavadīt skolēnu rudens brīvlaiku

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šogad rudens brīvlaiks skolēniem ir no 24. līdz 30. oktobrim. Nereti ne tikai vecākiem, bet arī pašiem skolēniem rodas jautājums, kā brīvlaiku pavadīt. 

Eksperti dalās ieteikumos, kā brīvlaiku padarīt aizraujošu un reizē iegūt arī jaunu pieredzi vai zināšanas.

Izveido animācijas filmu

Brīvlaiku var izmantot dažādu radošu nodarbju īstenošanai, piemēram, veidot foto, zīmēt neparastā tehnikā, radīt komiksu vai īstenot animācijas stāstu. Bērnu lietu eksperts Klāvs Smildziņš piedāvā izmantot bezmaksas lietotni "Stop Motion Studio", kur ikviens var izveidot filmiņu ar paša izdomātu scenāriju un tēliem. Kā galvenos varoņus var izmantot lego cilvēciņus, pašdarinātas rotaļlietas vai paša gatavotus zīļu vīriņus.

Iemāci ko interesantu māsai vai brālim

Vecākie bērni parasti priecājas mazākajiem iemācīt ko tādu, ko paši jau ir labi apguvuši. Eksperte Lība Smildziņa savai mazajai māsai Sārai māca vecās, labās kāršu spēles, kas veicina gan matemātisko, gan loģisko domāšanu. "Mēs vakaros pēc skolas kopā spēlējam gan "Ēzeļus", gan "Melno Pēteri". Nereti ir tā, ka iesaistās visa ģimene un spēli spēlē kopā," stāsta Lība.

Atceries par fiziskajām aktivitātēm

Savukārt fiziskās sagatavotības treneris Kārlis Birmanis rosina domāt par veselīgu fizisko slodzi: "Rītu noteikti vajag iesākt ar kārtīgu izstaipīšanos. 15 minūšu rīta rosme palīdzēs sākt dienu mundri, kā arī ķermenis būs enerģijas pilns." Tāpat eksperts aicina izmantot loģisko domāšanu, lietojot fiziskās slodzes lietotnes, kas paredzētas vingrojumu apgūšanai vai mērķu uzstādīšanai, jo tās nav pietiekami individualizētas un var maldināt ar virspusēju informāciju. "Neviena lietotne nav redzējusi cilvēku dzīvē, un tikai svara un auguma garuma parametru ievadīšana neļauj izprast cilvēka fiziskās spējas un patiesās vajadzības," noslēdz eksperts. Rīta rosmes video vari skatīt šeit.

Izlasi jaunu grāmatu vai uzspēlē galda spēli

Kaut arī vecākiem mēdz šķist, ka grāmatu lasīšana nav populāra bērnu un jauniešu vidū, tomēr praksē redzams: ja piedāvātā literatūra ir pietiekami interesanta, skolēns to izlasa ļoti labprāt.

Šobrīd īpaši populāra bērnu grāmata ir Deiva Pilkija grāmatas "Supervaronis Kapteinis Apakšbiksis", kā arī "Dogmens". Emocionālās labsajūtas eksperte Iveta Aunīte aicina atcerēties gan par tradicionālajām un visiem zināmajām galda spēlēm, gan nesen iznākušām: "Šī brīža situācijai atbilstīga un interesanta stratēģijas spēle ir "Pandemic", kas ļautu bērniem caur spēles elementu izskaidrot, kāpēc šobrīd ir tik daudz ierobežojumu. Arī planētu būvēšanas spēle ar magnētiem "Planet" nodrošinās aizraujošu vakaru visiem kopā."

Izmēģini skaistumkopšanas procedūras savās mājās

"Es brīvlaikā gribētu un arī iesaku izmēģināt vienkāršas skaistumkopšanas procedūras - ieveidot matus, veikt manikīru un pedikīru, kā arī izgatavot roku masku, kura pamatā ir sablendētas auzu pārslas, olīveļļa un medus," idejās dalās  eksperte Lība Smildziņa. Dažādu matu sakārtojumu idejas vari skatīt šeit.

Organizē filmu vakaru ar gardām uzkodām

Klāvs Smildziņš stāsta, ka filmu vakars kopā ar ģimeni vienmēr ir laba lieta: "Mana mazā māsa Sāra regulāri mūs visus aicina skatīties kādu filmu vai seriālu. Tas ir lielisks veids, kā pavadīt vakaru. Iepriekš var sagatavot gardas uzkodas, piemēram, pašu gatavotus dārzeņu čipsus: sagriez dārzeņus plānās šķēlēs, sajauc ar garšvielām, nedaudz eļļas un izkārto uz pannas. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 15 minūtes."

Pasniedz veselīgas vakariņas visai ģimenei

Šefpavārs Normunds Baranovskis aicina kādu dienu iejusties pavāra ādā un izmēģināt savus spēkus virtuvē, pārsteidzot vecākus ar gardām, bet vienkārši pagatavojamām vakariņām. Lūdz, lai vecāki sagādā nepieciešamos produktus, un ķeries klāt!

Foto: Publicitātes foto

Vistas nūdeļu zupa (4 pers., 30 min)

Nepieciešams:

  • 3 vistas šķiņķi (atkauloti, bez ādas);
  • 1 vārīta kukurūzas vālīte;
  • 1 burkāns;
  • 10 sēnes (šitaki vai šampinjoni);
  • 150 g olu nūdeļu;
  • sauja zaļo zirnīšu (saldētu vai svaigu);
  • buntīte loku;
  • 1 vistas buljona kubiņš;
  • 3 litri ūdens

Pagatavošana

Katlā lej ūdeni, pievieno buljona kubiņu un veselus vistas šķiņķus. Vāri 10 minūtes. Kamēr buljons vārās, sagriez burkānus, lokus, sēnes un no kukurūzas vālītes noņem kukurūzas graudiņus. No gatavā buljona izņem vistas šķiņķus un sagriez tos mazākos gabaliņos. Liec atpakaļ katlā gaļu un sagrieztos dārzeņus, pievieno zaļos zirnīšus un vāri 15 minūtes. Zupu noņem no uguns, pievieno nūdeles, uzliec vāku un ļaut visam ievilkties vēl 5 minūtes. Zupa ir gatava pasniegšanai!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu