"Tet" šogad konstatējis 1429 DDoS uzbrukumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" šogad konstatējis 1429 pakalpojumu atteices jeb DDoS uzbrukumus, kas vērsti pret valsts iestādēm, kritisko valsts infrastruktūru un uzņēmumiem, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

Tostarp 275 uzbrukumi bijuši īpaši bīstami.

Pēc kompānijā skaidrotā, kiberuzbrukumi bijuši viļņveidīgi, lielāko skaitu sasniedzot maijā un augustā, kas galvenokārt ir saistīts ar Latvijas politiskajiem lēmumiem dažādos veidos atbalstīt Ukrainu.

Vienlaikus "Tet" nobloķējis vairāk nekā 131 370 e-pastu, kas saturēja vīrusus vai saites uz vīrusu saturošām vietnēm. Tas ir par apmēram 30% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada. Gandrīz 70% no visiem saņemtajiem e-pastiem klasificēti kā surogātpasti.

"Tet" tehnoloģiju direktors, valdes loceklis Dmitrijs Ņikitins norāda, ka septembrī un oktobrī Latvijas kibertelpu var raksturot kā mierīgāku nekā iepriekš, jo DDoS uzbrukumu skaits ir būtiski samazinājies, kas var būt skaidrojams ar mobilizāciju Krievijā. "Tas gan nenozīmē, ka var atslābst, jo situācija var strauji mainīties, līdzīgi kā tas notika pavasarī - kad pēc "klusuma" sākās uzbrukumu vilnis," viņš pauž.

Tāpat Ņikitins informē, ka "Tet" šā gada laikā fiksējis 4,5 miljonus aizdomīgu mēģinājumu minēt paroli ar mērķi uzlauzt e-pastus. "Tet" aicina visus pievērst uzmanību šim jautājumam un visur, kur vien iespējams, ieviest daudzfaktoru autentifikāciju, kā arī regulāri atjaunot un veidot sarežģītas paroles, jo "liels kiberuzbrukums var sākties arī no maza cauruma," viņš piebilst.

Lai atsvaidzinātu un papildinātu zināšanas par digitālo drošību, "Tet" aicina apmeklēt vietni "digitaladrosiba.lv", kur apkopota informācija un ieteikumi ikvienam interneta lietotājam, bērniem, jauniešiem un uzņēmumiem.

Savukārt informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns norāda, ka ir pagājuši astoņi mēneši, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, un šī kara ietekme viļņveidīgi atbalsojas arī Latvijas un citu Eiropas valstu kibertelpā.

"Kā valsts esam veiksmīgi stāvējuši pretī intensīvākajiem DDoS uzbrukumiem Latvijas pastāvēšanas vēsturē, tomēr tajā pašā laikā arī apzināmies, ka šis fakts nav iemesls svinībām vai atelpai. Kiberdrošība ir pielīdzināma maratonam, nevis sprintam, un tas prasa saglabāt modrību un gatavību arī turpmāk gan no "Cert.lv" puses, gan no pakalpojumu sniedzēju un infrastruktūras uzturētāju puses," min Teivāns.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro. Vienlaikus pašas "Tet" apgrozījums 2021.gadā bija 200,618 miljoni eiro, kas ir par 12,5% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11% un bija 26,778 miljoni eiro.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu